Det var i september 2015 som flickan blev sexuellt ofredad på t-banan. Foto: Mostphotos

Flickans berättelse om ofredandet på t-banan

lalaTidigare i veckan rapporterade Lokaltidningen Mitt i om flickan som blev sexuellt ofredad på tunnelbanans gröna linje – men som inte lät gärningsmannen komma undan. Här är hennes egen historia om händelsen. – Jag tänkte att han får inte gå nu, jag måste stoppa honom, säger flickan till Lokaltidningen Mitt i.

  • Publicerad 13:32, 22 dec 2016

Det var en morgon i september förra året som det hände. Flickan, som då var 17 år, klev som vanligt på tunnelbanan i Vällingby för att åka till skolan i söderort.

– Det var en helt vanlig dag, som vilken dag som helst, säger hon.

Flickan åkte in mot stan och i city klev en man på tåget. Hon reagerade direkt på att han satte sig väldigt nära. Sedan kände hon hur han började stöta sin armbåge mot henne.

– Först tänkte jag att det säkert inte är någonting, det är bara jag som är paranoid. Men för säkerhets skull började jag spela in ljudet på min surfplatta, säger hon.

”Mitt i samtalet så tog han sin hand och satte den på mitt bröst.”

Till slut insåg hon att han faktiskt försökte göra någonting.

– Det var då jag ringde SL:s trygghetsjour och var beredd på det värsta. Och mitt i samtalet så tog han sin hand och satte den på mitt bröst. Och det sade jag också i telefonen.

Hon frös till.

– Jag försökte att tryckta mig bort från honom, mot väggen. Och det var som att jag frös fast där och inte kunde röra mig på grund av paniken.

På andra sidan luren hörde hon kvinnan berätta att de skulle skicka både ordningsvakter och polispatruller.

”Jag tänkte att han får inte gå nu, jag måste stoppa honom.”

När mannen plötsligt reste sig upp för att kliva av tåget i Skärmarbrink tände flickan till och förlamningen hon känt försvann. Hon agerade direkt.

– Jag tänkte att han får inte gå nu, jag måste stoppa honom. Om han gick ut skulle de som de skickat ut inte hitta honom. Jag flög upp ur stolen och började ropa på hjälp, säger hon.

”Han var stor och längre än mig, en vuxen man. Och jag var bara en kort 17-årig tjej.”

Och han kom inte långt. Flickan tog tag i honom och höll fast honom.

– Han var stor och längre än mig, en vuxen man. Och jag var bara en kort 17-årig tjej.

Flera vittnen kom till undsättning och tog sedan över tills ordningsvakterna var på plats.

Händelsen har påverkat flickans liv.

– Jag var i chock när det hände och kände ingenting just då. Det var senare på kvällen jag började inse vad som hänt. Men jag mådde väldigt dåligt efter händelsen och åkte taxi till skolan i två veckor efteråt. Och jag mår fortfarande dåligt över det här, det enda jag är glad över nu är att han blev fälld för det här.

Hon är också tacksam för att hon lyckades agera i stunden.

– Fler borde göra det, men det blir också fel att säga för alla kan inte. Hade det varit en 8-årig flicka till exempel hade det inte gått. Och jag frös ju själv till i början.

”Det fanns ett fantastiskt civilkurage, det känns jätteskönt och tryggt att det finns människor som rycker in.”

Hon är också tacksam över hur vittnena agerade.

– Det fanns ett fantastiskt civilkurage, det känns jätteskönt och tryggt att det finns människor som rycker in. Ett av vittnena såg lite av händelsen och höll koll under hela tiden, det känns skönt att folk iakttar vad som händer när man själv inte kan göra något. Men han var också osäker på om vi kände varandra eller inte, om mannen var min partner.

Mannen dömdes nyligen av Södertörns tingsrätt till 100 dagsböter för det sexuella ofredandet.

Efter Mitt i:s artikel har många läsare reagerat på sociala medier och skrivit att det var bra gjort av flickan att hålla fast mannen. ”Bra gjort”, ”Så j ä k l a bra gjort. Tuff handling” och ”Bra tjejen!” är några av kommentarerna.

– Jag ville skriva tack, säger flickan om hejaropen.