Mannen och flickans mamma var tillsammans men bodde inte ihop.

När flickan skulle sova över hos mannen i Sollentuna, utan sin mamma utsattes hon för våldtäkt vid tre olika tillfällen.

Mannen greps ett drygt dygn senare och begärdes senare häktad.

Nu har domen fallit. Attunda tingsrätt bedömer att den beskrivning flickan lämnat i barnförhör är konsekvent och konkret.

Hennes berättelse stärks även av att ”det framstår som om hon tycker att det är extremt jobbigt att berätta om dessa händelser”, enligt tingsrätten som menar att hennes uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga.

Teknisk bevisning

Utöver detta förde åklagaren bland annat fram analysresultat från Nationellt forensiskt centrum (NFC), och ett rättsintyg som utfärdats av akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Mannen förnekar brott och säger att flickans anklagelser bland annat berör på att hon hotat att ljuga om saker till hans nackdel för att han vägrat att köpa cigaretter till henne. Tingsrätten menar att hans förklaringar är långsökta och tycks konstruerade i efterhand.

Inte grovt brott

Åklagaren hade yrkat på att att gärningarna skulle rubriceras som grov våldtäkt mot barn då mannens ageranden varit hänsynslöst då han är närstående till flickan och med tanke på ”hans vetskap om hennes utsatthet”.

Rätten anser dock att brotten inte kan anses som grova då flickan aldrig stått under mannens fostran och då fickan därmed inte haft någon särskild beroendeställning till honom.

Han dömdes därför för tre fall av våldtäkt mot barn. Påföljden blev fem års fängelse. Mannen ska dessutom betala skadestånd till fickan, 150 000 kronor för kränkning och 30 000 kronor för sveda och värk.