Skadad. En flicka blev allvarligt skadad efter att ha fått en basketkorg över sig 2016. Bilden är en genrebild. Foto: Karin Nilsson

Flicka skadades när basketkorg föll – rättegång inledd

För tre år sedan fick en flicka en basketkorg över sig när hon befann sig på Olovslundsskolans gård. Nu har rättegången mot kommunala fastighetsbolaget Sisab, som ansvarar för underhållet inletts.

  • Publicerad 09:48, 6 dec 2019

I oktober 2016 spelade en då 13-årig flicka basket på Olovslundsdskolans gård, när basketkorgen plötsligt gav vika och föll över flickan. Hon fick allvarliga skador i ansiktet och skallbenet.

Basketkorg välte över flicka i Olovslund – skadades allvarligt

Händelsen polisanmäldes, och efter olyckan felanmäldes samtliga basketkorgar på både Olovslundsskolan och Nockebyhovsskolan av den kommunala fastighetsförvaltaren Sisab som en försiktighetsåtgärd.

Basketkorgarna på skolgården ska enligt Sisab ha besiktigats tidigare under året, i april, utan några anmärkningar.

Senare besiktigade Sisab samtliga av Stockholmsskolornas basketkorgar, 492 stycken, för att se över dess skick.

Riskerar höga böter

I mars i år lämnade kammaråklagaren Henrik Stiernblad in en stämningsansökan mot Sisab. Han menar att personalen inom företaget inte har gjort tillräckligt mycket för att förebygga händelsen. Anledning till att åtal väcks nu, tre år senare, har att göra med en lång utredningstid.

– Det har varit en process i att fastställa var ansvaret ligger, och många förhör och analyser kring stolpens hållfasthet har gjorts, säger Henrik Stiernblad.

I stämningsansökan står det att Sisab varit medvetna om att de två basketstolparna på skolgården vid tre tillfällen tidigare har vikt sig, och reparerats vid fundamentet.

Han yrkar på att företaget ska böta 800 000 kronor.

– Företagsboten är till hänsyn av bolagets storlek och skadorna som åstadkommits, säger Henrik Stiernblad.

Rättegången inleddes igår, torsdag, i Solna tingsrätt och planeras att pågå i tre dagar. Sista dagen är 18 december.

– Jag vågar inte säga när domen kommer, men jag skulle tro att tingsrätten kommer behöva tid på sig, säger Henrik Stiernblad.