Stopp. Busstopp kan komma att ske mellan hållplatser. Foto: Jonas Månsson

Flexibla busstopp ska öka tryggheten

Busstrafiken kan bli tryggare. Under året ska frågan om flexibla nattstopp utredas inom landstinget. Ekerö skulle kunna bli ett av provområdena.

  • Publicerad 16:09, 14 mar 2018

Ekerö är intressant på så sätt att det i stor utsträckning är landsbygd.

I flera år har frågan om att på utvalda busslinjer ha flexibla nattstopp diskuterats inom landstinget. Alliansen är överens och vill se det ske. De har gett i uppdrag till trafikförvaltningen att under 2018 inleda ett försök.

– Det är framför allt en trygghetsfråga som vi ser det. Många, inte minst unga kvinnor, upplever att det är obehagligt när de lämnar bussen på exempelvis natten. På bussen finns en chaufför som ser dem, men om man kliver av och någon följer efter eller står och väntar vid hållplatsen kan man ha en otrygg situation, säger Karl Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i trafiknämnden i landstinget.

En tanke med försöket är att det ska bli mindre förutsägbart var någon går av och därmed minska risken för exempelvis överfall.

– Då blir det svårare att komma åt någon. Det kan även vara så att vid den hållplats man skulle gått av vid var det stök. Då kan det vara bra om man kan gå av bara ett par hundra meter bort, säger Karl Henriksson.

Försök på utvalda sträckor

Enligt honom kan det komma att handla om försök på vissa utvalda sträckor vissa tider.

– Då kan man fråga busschauffören om det går att stanna mellan hållplatser under förutsättning att det är trafiksäkert. Den måste förstås gå först, säger han.

Inget är klart i dagsläget, men Karl Henriksson ser Ekerö som ett möjligt område för försök.  

– Förvaltningen arbetar fram var det kan vara lämpligt och när det ska ske är i samarbete med bussföretaget som kör. Ekerö är intressant på så sätt att det i stor utsträckning är landsbygd. Det säger jag utan att ha frågat förvaltningen som bereder det hela, säger han.

Han tror att test kan komma att förläggas till områden med olika trygghetsproblem.

– Personligen skulle jag gärna se exempelvis ett med mer glesbygdsproblematik och ett med mer miljonprogramsproblematik. Då kan man testa olika saker, säger han.

Mälarö Tidning har sökt Arriva för en kommentar.

Så förändras livet efter två sprutor

Nyheter Lättare vardag för Kullens äldre Vaccineringen är avklarad på Kullens äldreboende. Efter dubbla sprutor kan vardagen sakta börja bli lite mer normal för några av Mälaröarnas äldsta.tisdag 20/4 13:01

Mälarscouterna lovar valborgsfirande även i år

Nyheter Coronavirus biter föga på kåren Antalet medlemmar i scouterna ökar i hela Sverige. Så även hos Mälarscouterna, som till valborg satsar på både brasa och kör.fredag 16/4 16:38

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40