Hemmestaskolan under morgonlämning. Arkivbild Foto: Mitt i

Flexibel skolstart i Hemmesta ingen hit

Under höstterminen har eleverna vid Hemmestaskolan haft flexibel skolstart för att få bukt på trafiksituationen kring skolan. Nu är den första utvärderingen klar – och enligt den har försöket inte varit någon hit. – Det har inte blivit så stor skillnad på trafikkaoset, säger rektor Alexandra Stjerna.

  • Publicerad 16:54, 12 dec 2018

Från och med höstterminen 2018 har eleverna vid Hemmestaskolan haft flexibel skolstart, för att trafiken kring skolan ska flyta på bättre i morgonrusningen. Förutom föräldrar som skjutsar sina barn till skolan, så skapar den vanliga rusningtrafiken köer och kaos på morgonkvisten.

Det är utbildningsnämnden som beslutade att införa flexibel skolstart på Hemmestaskolan, som ett försök under hela läsåret 2018/2019.

Börjar en halvtimme senare

Flexibel skolstart innebär att eleverna börjar skolan en halvtimme senare än tidigare, klockan 8.30 i stället för 8.00.

Fritidsverksamheten har i stället förlängt sin morgontid till 8.30.

Nu har en utvärdering gjorts av den första tiden, och den visar att försöket inte har förändrat trafiksituationen kring skolan som man hade hoppats på. Däremot har det blivit smidigare att ta sig fram i trafiken till och från skolan, visar utvärderingen. Enligt statistik från Keolis har körtiden mellan Hemmesta vägskäl och Kolvik minskat med drygt två minuter mellan klockan 7.30 och 8.00.

– Föräldrarna lämnar sina barn ungefär samma tid som tidigare. Skillnaden är att barnen är på fritids längre på morgonen, säger Alexandra Stjerna, rektor på Hemmestaskolan.

Delade meningar

Hon säger att det är delade meningar från föräldrarna om den flexibla skolstarten. Några tycker att det har blivit lättare att få tiden på morgonen att räcka till om man ska köra fler barn till andra skolor eller förskolor.

– Andra tycker att det är helt förkastligt. Många berättar att barnen inte gör så mycket på fritids utan mest väntar på skolgården, vilket inte alla trivs med, säger Alexandra Stjerna.

Hon tillträdde som rektor i oktober, och har inte hunnit följa försöket tillräckligt länge för att kunna utvärdera.

Trafiken är densamma och fritids har fått mycket större arbetsbelastning

– Men min företrädare som var rektor före mig kämpade hårt mot att försöket skulle införas. Min personal upplever att det inte har blivit bättre. Trafiken är densamma och fritids har fått mycket större arbetsbelastning.

Utvärderingen visar att 300 barn fler än tidigare behöver fritids mellan klockan 8 och 8.30.

En förälder tycker det har blivit en enorm skillnad sedan försöket inleddes. I ett inlägg på Mitt i Värmdös Facebooksida skriver hon:

”Vi som tidigare köade från 7.30-8.00 från strax innan Hemmesta vägskäl fram till skolan sitter aldrig i köer längre. All stress vi utsatte barnen för på morgonen tidigare är som bortblåst.”

Andra tycker att försöket inte har gjort någon skillnad:

”Jag sitter i kö nästan varje morgon vid Hemmesta vägskäl. Nu ska jag inte åka långt men känns som att köerna bara  kommer senare enligt mig.”

Beslut i nämnden

I morgon, torsdag, ska politikerna i utbildningsnämnden, godkänna den första utvärderingen av flexibel skolstart.

Alexandra Stjerna tycker att det är en knivig fråga när politiker tar beslut om hur en skola ska schemalägga.

– Egentligen är det rektorn som har ansvar över att schemalägga, det är inte helt oproblematiskt när politiker beslutar om schemat, säger hon.