Snart kan Österåkers gymnasium ha haft sitt sista studentutspring, åtminstone från den gamla gula tegelskolan från slutet av 1940-talet.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) vill nämligen flytta gymnasiet till Kanalstaden.

Skälet, enligt henne, är att planen att bygga en ny förskola och grundskola i Östra kanalstaden spruckit på grund av krav på klimatanpassningsåtgärder och uteytor åt barnen.

Flytt utreds

Därför ska kommunen i stället utreda en flytt av gymnasiet till nybyggda lokaler vid Åkersberga idrottsplats, gamla Kungsängen. Samtidigt ska en helt ny förskola och grundskola få flytta in i gymnasieskolans lokaler i centrala Åkersberga.

Michaela Fletcher vill också pausa pågående planering för att utveckla gymnasiet.

– Vi yrkade självklart att den redan beslutade inriktningen för vårt gymnasium skall ligga fast. Det är uppenbart att det läggs ett pussel bakom kulisserna för Österåkers skolor, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Enligt henne hänger den planerade flytten sannolikt ihop med försöken att locka privata Internationella Engelska skolan (IES) till kommunen, eftersom gymnasiet använder lokaler som IES tros vilja ha.

– Jag förstår inte vad skälet är när man har ett gymnasium som är välfungerande. Det vore annat om det var jättedåligt Jag känner mer att det är ideologiskt: "Det ska inte vara kommunalt utan bort med det!". Men då tycker jag M ska säga det.

Hon befarar också att flytten kan vara ett första steg mot en nedläggning.

– Vi oroar oss för att detta kan vara början på slutet för vårt fina Österåkers gymnasium.