Lassar på. Arkivbild. Foto: Gustav Mårtensson

Flest väljer att lämna Sumpan och Solna

Sumpan var den kommun som flest valde att flytta från under 2020. Grannen Solna är hack i häl när det kommer till utflyttare.

  • Publicerad 01:15, 17 jun 2021

Var sjunde invånare, eller 13,7 procent, flyttade från Sundbyberg under 2020. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Det innebär att Sundbyberg var den kommun som störst andel av befolkningen flyttade från förra året. Sumpan tar därmed över förstaplatsen från Solna.

Grannstaden ligger dock hack i häl eftersom 13,3 procent av invånarna lämnade Solna under 2020.

– Intresset för att flytta har ökat allra mest i storstadsregionerna under pandemin. Fler vill bo större och väljer att köpa bostad där det är möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Mycket Stockholm

Skellefteå kommun har lägst andel utflyttare, endast drygt 2 procent av befolkningen flyttade därifrån förra året.

Bland de tio kommuner i Sverige som högst andel flyttade från under 2020 återfinns åtta i Stockholms län.

– Att fler väljer att flytta från områden där bostadspriserna är som högst är en trend vi får se mer av framöver. På sikt kan det leda till en mer balanserad bostadsmarknad med en jämnare efterfrågan och mer stabil prisutveckling i landet som helhet, säger Marcus Svanberg.

Här flyttade flest och färst

Kommuner där störst andel av befolkningen flyttade ut 2020:

Sundbyberg – 13,7 %

Solna – 13,3 %

Huddinge – 10,4 %

Burlöv – 10,1 %

Högsby – 10,0 %

Kommuner där minst andel av befolkningen flyttade ut 2020:

Skellefteå – 2,4 %

Örnsköldsvik – 2,7 %

Varberg – 3,0 %

Gällivare – 3,0 %

Årjäng – 3,0 %

Källa: SCB/Länsförsäkringar

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Olivia hedrar sin avlidna mamma med turnering

Nyheter I helgen hålls Maja Memorial på Veddestavallen I helgen anordnas fotbollsturneringen "Maja Memorial" på Veddestavallen i Järfälla. Bakom turneringen står Bele Barkarby-målvakten och Sundbybergsbon Olivia Waller som vill hedra sin mamma som gick...torsdag 5/8 19:00

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00