Analys- och teknikkonsultföretaget WSP har undersökt hur många som skulle kunna jobba på distans i varje kommun. Alltså de som har sin arbetsplats i till exempel Solna eller Sundbyberg och som har ett typ av kontorsjobb där de inte måste vara på plats varje dag.

Flest potentiella distansarbetare i Sverige finns i Solna följt av Stockholm och Sundbyberg. Skälet är enkelt – Solna och Sumpan är små kommuner utan stora tillverkningsindustrier, men med många kontor.

– De är kompakta kommuner som ligger centralt i den delen av Sverige där den här typen av yrken finns i störst utsträckning, säger Joakim Franklin, samhällsplanerare och kulturgeograf på WSP.

Oklart vad nettot blir

Vad innebär det då för Solna och Sundbyberg om många fortsätter att jobba hemifrån även efter pandemin? Det kan betyda att färre kommer hit för att äta ute på lunchen eller utför ärenden nära arbetsplatsen.

– Men det kan också betyda att de som bor i Solna eller i Sundbyberg och jobbar hemma utför sina ärenden där och äter lunch där i stället. Så vad nettoeffekten blir är inte helt klar, säger Joakim Franklin.

Hasan Fransson bor i Sundbyberg och sitter på Waynes vid Tuletornen och jobbar med hans och fruns företag som bygger hemsidor. Under pandemin har båda jobbat mer från Sumpan och det har gjort att de spenderar mer pengar på hemmaplan än tidigare.

– Så har det absolut blivit. Jag näthandlar som alla andra, men försöker köpa mycket lokalt också. Lokala företag är topprioriterade och jag försöker alltid kolla vad de har för erbjudanden, säger Hasan.

Lagar lunchen hemma

Guillaume Germain, som sitter på samma ställe, är ingenjör och jobbar egentligen i Tumba. Han har numera Sundbyberg som utgångspunkt fyra dagar i veckan. Guillaume lagar dock oftast lunch hemma och därmed inte äter mer mat ute.

– Men vi handlar nog mer här i matbutikerna och grönsaker på de små marknaderna istället för att handla på vägen hem i Tumba, säger han.

Att effekterna är svåra att sia om visades redan i våras då Statistiska centralbyrån kunde visa att restaurangbranschen i Solna tappat 26 procent av intäkterna under 2020, medan krogarna i Sundbyberg "bara" hade tappat tre procent.

– För att vara väldigt fördomsfull så tänker jag att restauranglivet är lite annorlunda i kommunerna. Sundbyberg är mycket mer krogliv medan Solna är mer kontorsluncher eller att man käkar ute när man ska gå på match på Friends, säger Joakim Franklin.

Arenastaden undantag

Vilka andra effekter kan hemmajobb ge då? I riktigt attraktiva lägen i Stockholms innerstad tror WSP att det kommer stå företag i kö för de kontor som kanske blir lediga när företag behöver mindre yta. Men på platser som ligger en liten bit längre ut, som Solna eller Kista, lär kön vara kortare om kontor där avfolkas.

Arenastaden skulle kunna vara en sådan plats som blir lite mindre attraktiv, men just det exemplet är speciellt, säger Joakim Franklin.

– Arenastaden ligger visserligen utanför innerstan, men är väldigt lätt att ta sig till och det finns mycket annat där. Det finns i så fall andra delar av regionen där vi kommer se det här innan vi gör det där.

En positiv sak för alla kommuner är att om fler jobbar hemifrån får många kortare restid varje vecka. Det borde innebära en större radie där man kan tänka sig jobba.

– Solna och Sundbyberg är kanske mest välförsörjda med arbetskraft i hela landet tillsammans med Stockholm, Men det lär blir ännu fler som kan tänka sig att jobba där och det är bra för företagen i Solna och Sundbyberg, säger Joakim Franklin.

Inte orolig

Och även om många kontorsarbetare försvinner från Solna och Sundbyberg tror Joakim Franklin att det alltså kan kompenseras av att många som bor i kommunerna är kontorsarbetare som kanske håller till mer i sina "egna" städer.

– Jag är inte så orolig för Solna eller Sundbyberg eftersom man har unga befolkningar som är välutbildade och som jobbar. Det ena kan verkligen väga upp för det andra, säger Joakim Franklin.