Aspuddens skola hade 15 ärenden hos Skolinspektionen - men fick bara ett föreläggande. Foto: Melina Reid

Flest anmälningar mot Aspuddens skola

Aspuddens skola hade 15 ärenden hos Skolinspektionen under 2017 – men endast ett fall ledde till kritik. – Varje anmälan ger oss en möjlighet att se över våra rutiner, säger Katrin Burström, rektor för Aspuddens skola.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Anmälningarna till Skolinspektionen har ökat med över 50 procent i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö de senaste tre åren. Men endast en av tio anmälningar ledde till kritik förra året.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningarna ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Aspuddens skola är den skola i stadsdelarna som anmäldes flest gånger under 2017. 15 anmälningar gjordes mot skolan till Skolinspektionen.

Det är en stor skola med 1 100 elever, men det är även Mälarhöjdens skola som inte anmäldes överhuvudtaget under 2017.

– Varje anmälan ger oss en möjlighet att se över våra rutiner, säger Katrin Burström, rektor för Aspuddens skola.

– Det är bara ett av ärendena som har lett till kritik och det känns väldigt bra. Det är en bekräftelse på att vi gör rätt saker. Varje anmälning ger oss en möjlighet att kritiskt granska vår verksamhet och se över rutiner, säger Katrin Burström, rektor för Aspuddens skola.

Hon välkomnar föräldrarnas rättighet att anmäla.

Fler ingår i trygghetsrådet

– Det är klart att vi alltid vill ha en god dialog med föräldrarna och att vi kan vara överens om vad som behöver förbättras, men de som inte anser att det räcker har den här möjligheten och det är bra.

Anmälningarna handlar ofta om rätten till särskilt stöd eller om kränkande behandling. Det ärende där skolan fick kritik förra året handlade just om kränkande behandling mellan elever och där händelsen inte anmäldes i tid.

Jag tror att vi annars är ett föredöme när det gäller att anmäla kränkande behandling. Men varje anmälan ger oss en anledning att diskutera i personalgruppen hur vi arbetar med de här frågorna.

Katrin Burström, rektor Aspuddes skola.

– Det var en miss i kommunikationen som gjorde att det inte gick hela vägen. Efter den händelsen såg vi till att det finns fler personer i trygghetsrådet att tillgå när vi skyndsamt behöver anmäla till huvudman, säger Katrin Burström och fortsätter:

– Jag tror att vi annars är ett föredöme när det gäller att anmäla kränkande behandling. Men varje anmälan ger oss en  anledning att diskutera i personalgruppen hur vi arbetar med de här frågorna

Fakta

Så många ärenden hamnas hos Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 88 Beslut: 84 Antal förelägganden/kritik: 9

2016

Antal ärenden: 60 Beslut: 60 Antal förelägganden/kritik: 16

2015

Antal ärenden: 57 Beslut: 57 Antal förelägganden/kritik: 7

Antal ärenden hos Skolinspektionen 2017:

Aspuddens skola: 15 Antal förelägganden/kritik: 1

Nybohovsskolan: 12 Antal förelägganden/kritik: 2

Vittra Telefonplan: 6 Antal förelägganden/kritik: 0

Midsommarkransens gymnasium: 5 Antal förelägganden/kritik: 0

Fruängens skola: 6 Antal förelägganden/kritik: 1

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre