På bilden fattas junioren Lovisa Röjdmark som också är uttagen till EM. Foto: Andreas Ekström

Flera Vikingar ska representera Sverige i EM

Fyra juniorer och tre seniorer från GT Vikingarna är uttagna i landslagstruppen till EM i truppgymnastik i oktober.

  • Publicerad 19:50, 27 jul 2018

Tidigare i juli blev den slutgiltiga landslagstruppen för EM i Portugal klar och GT Vikingarna är en av de föreningar som skickar flest gymnaster till EM, hela sju stycken.

– Vi jobbar mycket med teknik, att grunderna sitter ordentligt är en förutsättning för att utvecklas och komma långt. Sedan har vi väldigt kul tillsammans och det är viktigt, säger Theres Sunebäck, tränare för elittruppen i GT Vikingarna och ansvarig för landslagets juniortrupp på damsidan..

Jonas Gustavsson kommer att vara landslagets fysio under EM. Theres Sunbäck är tränare för GT Vikingarnas elittrupp och förbundskapten för juniorlandslagets damer. Foto: Andreas Ekström.

Tre olika moment

Truppgymnastik består av tre grenar, fristående, tumbling och trampett. Man genomför de tre grenarna som ett lag men blir bedömd individuellt. Varje persons individuella poäng slås sedan ihop till lagets totalpoäng.

I tisdags var det dags för den första träningen efter sommaruppehållet. Seniorerna hade fått ändringar i sitt fristående program och tränade på de nya dansstegen.

– Det känns bra att vara igång och testa det som är nytt, säger Evelina Rosengren, som är en gymnasterna i seniortruppen.

Det gäller att stegen sitter när det är dags för EM. Foto: Andreas Ekström

Blev ni förvånade att ni blev uttagna?

– Både ja och nej. Jag visste att jag hade chansen, jag gjorde samma volter på uttagningarna som de som har kommit med i landslaget tidigare. Samtidigt vet man aldrig, många är duktiga, säger Nicole Berner, som även hon tillhör seniortruppen.

Sverige är ett av de länder som är bäst på truppgymnastik och medaljchanserna är goda i EM.

– Man har inte jättebra koll på alla länder. De nordiska länderna är alltid bra, så vi har goda chanser om allt stämmer, säger Isabella Einéus, uttagen i landslagstruppen och den enda av vikingtjejerna som har erfarenhet från landslaget. 

Vad är det bästa med truppgymnastik?

– Det är tufft men inte så extremt tufft som artistisk gymnastik, man behöver inte viga hela livet, säger Evelina Rosengren.

– Även att det är en individuell lagsport, alla måste göra sitt bästa för att laget ska lyckas, säger Isabella Einéus.

En av Sveriges bästa gymnastikföreningar

GT Vikingarna är en av Sveriges främsta truppgymnastikföreningar. På juniorsidan har föreningen flera SM-guld de senaste fem åren. I landslagets juniortrupp dominerar GT Vikingarna, en tredjedel av de uttagna är från föreningen.

– Vi har bra tränare och vi peppar varandra hela tiden och känner oss säkra tillsammans, det tror jag är några av anledningarna till att vi har varit så pass bra, säger junioren Livia Berner.

Vad är era bästa sidor som gymnaster?

– Vi är noga och väldigt målmedvetna säger Elvira Sterky, en av juniorerna som är uttagna.

– Vi är även allround och ganska jämna i alla tre grenar, säger Saga Sunebäck, som är den yngsta av tjejerna som är uttagna.