Vandalisering. Såhär ser det ut på flera platser runt om i Täby, något som irriterar partierna i kommunen.

Flera valaffischer förstörda i Täby

Politikerna jobbar nu hårt med att få ut sitt budskap till Täbyborna. Men flera av politikerna berättar att deras valaffischerna blir vandaliserade eller nerslitna.

  • Publicerad 11:48, 5 sep 2022

Väldigt tråkigt att de inte får sitta uppe.

Runt om i Täby kan har partierna satt upp sina affischer med de budskap de hoppas ska nå fram till väljarna. Ett återkommande problem är dock att affischernas rivs ned eller förstörs.

I år har det nått nya höjder, det menar Eva Petherus som står på Miljöpartiets förstaplats till kommunvalet den 11 september.

– Jag har aldrig varit med om att så många valaffischer har förstörts, säger hon.

Många timmar på att städa upp

När vi träffar Christer Swaretz (KD) vid valstugorna säger han det samma och visar upp bilder på de nedrivna affischerna på sin telefon. Många timmar har lagts på att städa efter förstörelsen.

– Jag tycker det är ett allvarligt hot mot demokratin och väldigt tråkigt att de inte får sitta uppe, säger han.

Partierna får innan affischerna sätts upp ansöka om tillstånd hos kommunen, som beslutat om vilka platser som är tillåtna för affischering. Efter valet är det avsändarens ansvar att röja undan.

Eva Petherus (MP) menar att vandaliseringen kostar mycket pengar och berättar att det är mer regel än undantag att de får sätta upp nya.

– Vi har haft väldigt många förstöra valaffischer i år, betydligt mer än tidigare är, då kan man fundera på varför. Det här behöver man göra en analys av efter valet och se vad partierna och kommunen kan göra åt situationen.

Ingen polisanmälan är gjord

Varken KD eller MP har, när Mitt i pratar med dem, anmält vandaliseringen till polisen.

– Det skulle vi såklart ha gjort, säger Eva Petherus.

Polisen i Täby meddelar att de inte har fått in någon anmälan – men att de känner till förstörelsen.

De har dock fått in klagomål från Täbybor. Enligt lokalpolisen har det varit flera som har stört sig på att affischeringen gjorts på sena kvällar.

– Vi hänvisar till kommunen när det gäller affischeringen under valet då det är de som har hand om de tillstånden, säger Jonas Nilsson, kommunpolis på Täby kommun.

Alvarligt. Christer Swaretz (KD) håller upp bilden på de nedrivna affischerna. Han tycker att det är ett alvarligt hot mot demokratin. Foto: Anton Kyhlbäck