Dynamite Cheerleading tv. Carolina Fors, head coach th. Foto: Läsarbild Ida Maria Lehto

Flera tusen cheerleaders tar över Solnahallen i helgen

På lördag och söndag äger Nordic Cheer Challenge rum i Solnahallen. Då kommer flera tusen cheerleaders tävla i två dagar och i fem olika uppvisningsgrenar. – Jag är väldigt förväntansfull. Det är betydligt fler lag i år, även internationella, säger Carolina Fors, som arrangerar tävlingen.

  • Publicerad 04:55, 6 apr 2019

För andra året i rad arrangeras tävlingen Nordic Cheer Challenge i Solnahallen i helgen. Med 85 starter och flera tusen deltagare är det tveklöst den största cheerleadingtävlingen i Sverige. Liksom i fjol är det klubben Dynamite Cheerleading som står bakom arrangemanget.

– Jag vill erbjuda svenska cheerleaders fler chanser att tävla. För sporten bygger på att man ska tävla, det gör att man blir bättre. Ingen annan tävling liknar den här i Sverige, och i år är det många Stockholmslag som deltar, säger Carolina Fors, Head Coach på Dynamite Cheerleading och grundare till tävlingen.

Mycket show

Foto: Ida Maria Lehto

Tävlingen innehåller fem uppvisningsgrenar, indelad i olika nivåer. Deltagarna är från 11 år och uppåt. Ett lag består av 20 till 25 personer och varje nummer är 2.30 minuter långt. Däremellan blir det prisutdelningar, speakers som påar nästa lag, spex och show.

– Vi kallar det All Star-tävlingar, som man gör i USA, eftersom det är så mycket show, ljud och ljus, säger Carolina.

Vad bedöms man på?

– Domarna tittar på allt från hur lagen får till sina pyramider, hopp, gymnastik till svårigheter i utförandet och utstrålning.

Cheerleading har vuxit enormt senaste åren och har idag 6000 aktiva cheerleaders i Sverige.

Hur kommer det sig att cheerleading blivit så stort i Sverige?

– Jag tror det är för att cheerleading är uppbyggd på att man får blanda dans, gymanstik och show på samma ställe. Man får utöva en sport som är väldigt bred.

Dynamite Cheerleading är en av Sveriges största och äldsta cheerleadingklubbar. Den bildades 1989. Då gick Carolina Fors med som elvaåring. Sedan dess är hon aktiv, ideellt. Klubben tränar i Rissnehallen alla dagar i veckan. De som tävlar tränar tre till fyra gånger i veckan, tre timmar per gång. Majoriteten är tjejer, men en del killar har börjat på senare tid. Först från 11 års ålder får man börja tävla.

Tror ni att ni kommer fylla Solnahallen?

– Vi har sålt mer än hälften av biljetterna nu, och jag tror att det kommer säljas mycket nu när det närmar sig.