Flera t-banehissar trasiga i söderort

Hissen i Kärrtorps tunnelbana är avstängd och ska bytas ut. Nästa vecka stängs även den i Björkhagen. Resenärer som behöver hiss hänvisas till närliggande stationer. – Det fel att de stänger av hissarna på flera stationer i rad, säger Eva Enhus.

  • Publicerad 11:58, 9 maj 2018

Hissen i Kärrtorp ska bytas ut och har varit avstängd sedan vecka 15. Nästa vecka stängs även den i Björkhagen av för bytas ut mot en ny.

Alla som går med rullatorer, kryckor, tungt bagage eller barnvagnar som de inte vill dra i rampen, hänvisas till närliggande stationer.

Eva Enhus kommer hoppande på kryckor vid Kärrtorps station. Hon är här för att besöka sin dotter och sitt barnbarn tycker att det är besvärligt.

– Det är svårt att gå i trappor när man har kryckor. Men jag kan ändå gå, det är värre för den som inte kan det, säger hon.

För 95-åriga Kärrtorpsbon Börje Asplund är trappan inte något alternativ.

  För sådana som mig som använder rullator blir det väldigt besvärligt. Jag inte åka någonstans. De är helt vansinnigt att de stänger av hissarna i både Kärrtorp och Björkhagen samtidigt.

Ingrid Svenkvist som går med sonen Anton, 3 veckor, i barnvagn, tycker att det är besvärligt men fungerar med rampen.

– Det är jobbigt men jag förstår ju att de måste bygga om hissen. Men jag har pratat med en hel del äldre som tycker det är jobbigt. Vi har frågat när den ska vara klar men har inte fått något besked, säger hon.

Kärrtorpsbon Anneli Lindholm är kritisk.

– Häromdagen såg jag en tant med rullator som inte kunde komma ner, men jag kunde inte hjälpa henne för jag har brutit handen. Varför har de så bråttom, de borde kunna reparera en hiss i taget, säger hon.

Även den södra hissen i Hammarbyhöjdens t-bana har varit avstängd sedan den 4 april, men ska enligt uppgift från SL öppna igen den 11 maj.

Mitt i ringde upp Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Ni hänvisar folk som behöver hiss till närliggande stationer. Går det bussar till Hammarbyhöjden och Bagarmossen då?

– Det kan jag inte svara på, men från Kärrtorp går det buss till Bagarmossen.

Varför lagar ni hissarna på två stationer bredvid varandra samtidigt?

– Det blir effektivare att man har utrustningen till arbetsplatserna i närheten av varandra.

Hur tänker ni att det ska fungera för den som är rörelsehindrad?

– Jag kan inte svara på hur man har tänkt, men det handlar om några veckor när hissarna i både Björkhagen och Kärrtorp är ur drift samtidigt. Sedan är det lite olyckligt att södra hissen i Hammarbyhöjden också står. Det är klart att det blir besvärligt för dem som är beroende av hiss, men det är ganska fort övergående så det är lite uppmuntrande, säger Claes Keisu.

Enligt honom ska hissen i Kärrtorp vara lagad senast 25 maj och den i Björkhagen 24 juni.