Flera stölder av populära miniatyrdjur vid Norr Mälarstrand

Två gånger om har de populära miniatyrdjuren vid Norr Mälarstrand försvunnit eller stulits. Men Norr Mälarstrands blommor kör vidare med nya djur för att sprida glädje.

  • Publicerad 07:30, 11 apr 2021

I julas satte Norr Mälarstrands blommor upp mini-grävlingar, inspirerat av liknande initiativ som gjorts i andra städer, utanför deras butik som ett sätt att sprida lite glädje och leenden under pandemin.

FILM: Här önskar mini-grävlingar god Jul på Kungsholmen

Efter en liten "semester" sattes de så upp igen. Men då försvann de - två gånger om.

Nu är en tredje omgång, möss den här gången, uppställda.

– Vi har ställt ut två grävlingar och två möss som har stulits. Vi märkte att folk blev arga när de såg att de var borta, säger Mikaela Hjelm som driver blombutiken tillsammans med Linnea Haver.

Inslaget har blivit populärt. När Mitt i Kungsholmen är på plats får Mikaela glada tillrop från en förbipasserande som hyllar initiativet. Det senaste möss-paret åkte upp för drygt två veckor sedan och ståtar med lite pärlhyacinter, men skulle också påskpyntas. De har även fått en egen adress, Norr Mälarstrand 30 1/2 står det på brevlådan numera, och planen är att det ska bli ett långvarigt inslag enligt Mikaela Hjelm.

– Vi ger oss inte. Men nu har de fått stå kvar. Så nu är alla glada igen. Det är så uppskattat och folk tycker att det är så kul att de står där, så jag tror att vi kommer att ha det där ett tag. Så länge det ser fint ut, säger Mikaela Hjelm.

POPULÄRA. Mikaela Hjelm vid Norr Mälarstrands blommor ligger bakom initiativet med miniatyr-djuren. Foto: Per Brandt