Flera sexköpare dömda efter insats mot bostad på Götgatan

Polisen höll span på ett flertal adresser på Södermalm. Nu har fyra män dömts för sexköp i en bostad på Götgatan i februari.

  • Publicerad 11:38, 21 maj 2020

Den senaste veckan har polisen gjort flera uppmärksammade tillslag mot bordeller i innerstan och gripit flera sexköpare. Det mest uppmärksammade gjordes på Östermalm där tv-profilen Paolo Roberto greps, misstänkt för att ha köpt sex.

Domar efter Södertillslag

Redan i februari slog polisen till mot sexköpare på Götgatan – och domar mot torskarna i det fallet har kommit löpande under våren. Senast i förra veckan då en 47-åring dömdes för köp av sexuell tjänst.

Mannen greps i entrén till huset på Götgatan den 1 februari i år. Han hade då betalat 700 kronor för sex med en prostituerad. De hade fått kontakt via en sexannons på nätet.

Bara ett par timmar senare anlände en 28-årig man till samma adress och blev insläppt av en annan kvinna som han köpte sex av. Även han greps.

Männen har nu dömts till dagsböter för sexuell tjänst.

”Åt soppa”

Båda nekar. I förhör har de gett helt andra förklaringar till varför de uppehållit sig i bostaden. Den ene har sagt att han inte alls köpte sex utan bara pratade om julen med en kvinna. Den andre hävdar att han bara var där och åt soppa.

Det var i början av februari som polisen grep 41 misstänkta sexköpare på fem adresser på Södermalm, vilket Mitt i rapporterat om. Bostaden på Götgatan var en av fem adresser som polisen höll span på.

Fyra män har sedan dess dömts för sexköp på Götgatan, ett flertal andra har erkänt och godkänt strafförelägganden.

Ofta uthyrningslägenheter

Enligt polisen är det vanligt att privatbostäder används för sexhandel.

– Det är allt som oftast uthyrningslägenheter. Det kan vara att man åker på semester till Spanien och hyr ut sin lägenhet när man är borta. Under tiden har bostaden blivit en lägenhetsbordell, säger Linnea Horgby på Södermalmspolisen.

Vad händer med kvinnorna som säljer sex?

– Alla som vi träffar erbjuds hjälp och stöd. Vi har också möjlighet att köra dem till organisationer som hjälper kvinnor i prostitution, säger Linnea Horgby.