Bällstaån. Miljöpartiet vill göra det möjligt att ta sig ett dopp i det som i dag är ett av Stockholmsområdets mest förorenade vattendrag. Till höger gruppledare Martin Solberg. Foto: Ulrica Andersson

Flera partier vill ha badplats vid Bällstaån

Ett av Stockholms skitigaste vattendrag ska bli sommarparadis för hemestrande sundbybergare. I alla fall om Miljöpartiet får bestämma.

  • Publicerad 17:04, 26 aug 2022

Vid den kraftigt förorenade Bällstaån vill Miljöpartiet inrätta en badstrand. Om så blir fallet skulle det vara den första i Sundbyberg.

– Vi i partiet har pratat länge om att vattnet i Bällstaån är riktigt skitigt. I grunden är det vi människor som har skitat ner vattnet, då har vi en förbannad plikt att städa efter oss, tycker partiets gruppledare Martin Solberg.

När det smutsiga jobbet väl är utfört öppnar sig en möjlighet för Sumpan att få en riktig badplats, säger han.

– Jag tror att det är fullt möjligt. Vi har andra platser i Stockholmsområdet där vi har haft förorenat vatten och där man nu kan bada.

Har ni räknat på vad en sanering skulle kosta?

– Det är lite vanskligt. Man kan jämföra med andra, liknande projekt, men det blir olika dyrt beroende på typ av föroreningar bland annat.

"Ett par års sikt"

Däremot, tillägger Martin Solberg, finns ett statligt stöd som går att ansöka om för att rena vattnet i Bällstaån. Förra året låg det på cirka 900 miljoner kronor, säger han.

Solberg hoppas på ett utökat samarbete med grannkommunerna, för att påskynda saneringen av ån.

När kan badplatsen vara invigd?

– På ett par års sikt tror jag att det är fullt genomförbart.

Stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C) säger att det låter "jättetrevligt", men har sina dubier om prislappen.

– Frågan är hur realiserbart det är, säger han.

Som en tanke har hans parti ett eget förslag på badlösning vilken han tror är enklare: bygg ut bryggorna i Bällstaviken och placera en nedsänkbar pool i den.

– I grunden är jag positiv till MP:s förslag och jag är övertygad om att vår idé också är bra.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28