Flera partier röstade emot kortare tid i Botkyrkas förskolor

Nu har politikerna röstat om kortare tider i förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa. Mittenmajoritetens besparing gick igenom. Men både M, TuP, SD och V var emot.

  • Publicerad 19:59, 19 feb 2020

Frågan om kortare tider för barn till föräldralediga och arbetslösa delade politikerna i Botkyrkas utbildningsnämnd. Men på tisdagskvällen klubbades sänkningen från 35 timmar i veckan till 25 timmar per vecka igenom i nämnden.

Stora skillnader

850 barn i Botkyrka omfattas. Skillnaderna mellan kommundelarna är dock stora. En konsekvensanalys visar att vart tredje barn i Fittja kommer att få mindre tid, medan det bara handlar om vart tionde barn i Tullinge.

Kritiska föräldrar

Flera berörda föräldrar som Mitt i träffat har kritiserat politiken. Sahar Alkozai  som söker jobb är en av dem.

– Man ska vara aktiv och söka jobb. Det här kommer att påverka mina möjligheter väldigt mycket, sade hon i en artikel förra veckan.

M vill lägga extrapengar

Både M, TuP, SD och V röstade emot förslaget. Moderaternas Willy Viitala förklarar att deras parti skulle haft råd med samma omfattning tid som i dag. Han hänvisar till oppositionens förslag om extrapengar från stat till Sveriges kommuner.

”Finansieringen bör tas från de extra medel som oppositionen i riksdagen kör över Januaripaktens partier med” skriver han i ett mejl till Mitt i.

Kommunalrådet försvarar

Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) menar dock att 25 timmar är gott nog för att de berörda barnen ska kunna ta del av det mesta av pedagogiken i förskolan.

– Du måste ställa den här effektiviseringen mot att vi istället skulle dra ned på barnpengen till förskolorna. Det tror jag skulle få större negativa konsekvenser, säger han.