Flera MP-kvinnor i Haninge larmade om missförhållanden i toppen i februari i år. Foto: Mostphotos

Flera MP-kvinnor i Haninge larmade: ”Blir beklämd”

Röstfusk, nepotism – och toppstyrning. Tidigare i år anklagade flera kvinnor i ett brev till partistyrelsen toppnamnen i MP Haninge för att ha infört patriarkala strukturer. ”Uppenbarligen gjorde vi inte tillräckligt efter att brevet kom”, säger MP:s distriktsordförande Elin Olsson till Mitt i.

  • Publicerad 08:00, 27 nov 2018

Artikeln har uppdaterats.

I februari i år slog 13 före detta och nuvarande MP-kvinnor i Haninge larm om att kvinnor särbehandlas av toppnamnen Mehmet Coksürer och Sahir Drammeh. De framförde sin kritik i ett brev till partistyrelsen, som Mitt i Haninge tagit del av.

Anklagelserna är allvarliga, men de flesta kvinnorna är anonyma. Och alla kvinnor i MP Haninge har inte ställt sig bakom skrivelsen.

Enligt brevet ska Sahir Drammeh och Mehmet Coksürer på ett odemokratiskt sätt ha tagit sig till toppen av vallistorna.

Valberedningens förslag till vallistor blev bland annat överkört av medlemsmötet tidigare i år, sedan vänner till toppnamnen kommit och röstat.

De två MP-männen anklagas för att ha en patriarkisk syn på kvinnor och att man infört ”en kultur av medlemsrekryterings- och röstfusk” i lokalavdelningen 

”Anmärkningsvärt är att sex av kommunlistans sju första namn är släktingar eller nära vänner till Sahir Drammeh och Mehmet Cocksurer”, skrev MP-kvinnorna i brevet.

– Vi tog verkligen brevet på allvar och lät en extern konsult intervjua medlemmarna och ta fram rekommendationer. Det fanns tecken på problem, men inte på utbredda patriarkala strukturer. Och av de namngivna kvinnorna var det bara ett namn som fortfarande var med i partiet, säger MP Stockholms distriksordförande Elin Olsson till Mitt i på fredagen.

Mitt i har tagit del av konsultens slutrapport.

Där framkommer att många inom MP Haninge tycker att mötena är obehagliga, att härskartekniker förekommer, att flera kvinnor saknar inflytande och att de som skriker högst får viljan igenom.

De senaste veckorna har distriktet uppmärksammats på problemen ”i väldigt koncentrerad form”, säger Elin Olsson.

Lämnar på grund av situationen

– Uppenbarligen gjorde vi inte tillräckligt efter att brevet kom. Med facit i hand känner jag mig personligen beklämd över hur MP-föreningen i Haninge blivit så dysfunktionell.

Lea Fernquist (MP), förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge, lämnade på torsdagen partiet med anledning av situationen.

– MP ska vara ett feministiskt parti. Men i MP Haninge finns patriarkala metoder och en kvinnofientlig miljö, säger hon till Mitt i.

I samband med kommunvalet i Haninge 2014 satt Lea Fernquist i MP Haninges valberedning med Mehmet Coksürer och en annan man inom MP Haninge, säger hon.

Enligt Lea Fernquist var det konflikter i valberedningen där de två männen inte gillade hennes åsikter.

– Jag blev uppringd mitt i natten av en mansröst som kallade mig finsk hora, att jag skulle dra tillbaka till Finland och att jag inte hade något i valberedningen att göra.

Mehmet Coksürer skriver i sms till Mitt i:

”Jag var ofta överens med Lea Fernquist då, enligt vad hon sagt till mig sade hon att hon inte menade mig.”

Sahir Drammeh skriver i sms till Mitt i att partistyrelsen aldrig haft kontakt med honom angående anklagelserna.

MP-föreningen i Haninge har växt med flera nya medlemmar de senaste åren, men flera har också lämnat lokalavdelningen.