Lappar kommer att sättas upp vid Långsjön under dagen. Bilden är dock en arkivbild. Foto: Anna Z Ek

Flera magsjuka barn efter bad i Långsjön

Miljöförvaltningen i Stockholm avråder nu från bad i Långsjön i Älvsjö på grund av algblomning. Detta efter att barn som badat på Huddingesidan av sjön blivit magsjuka.

  • Publicerad 10:27, 8 aug 2018

Mitt i Söderort kunde på tisdagen berätta om algblomning i söderorts sjöar, däribland Långsjön som ligger i Älvsjö och Huddinge.

Nu kommer uppgifter om att flera barn blivit sjuka efter bad i sjön under helgen. En barnfamilj ska ha ringt till Huddinge kommun och berättat att deras barn börjat kräkas efter badet.

Avråder helt från bad

Därför har miljöförvaltningen i både Huddinge och Stockholm beslutat att helt avråda från bad i sjön.

– Det är flera som har badat på Huddingesidan av sjön som har insjuknat och det kan förmodligen härledas till algblomningen. Därför bedömer jag att det finns skäl att varna kraftigare. Under dagen kommer jag att sätta upp lappar om avrådan att bada i Långsjön, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Stockholm.

Just magproblem som kräkningar och diarré kan vara symptom på att man fått i sig vatten som är påverkat av algblomning

Störst är risken för barn och husdjur.

– Barn badar annorlunda än vuxna. Sväljer de vatten kan det bli problem med magen, säger Jerzy Slazak

– Även husdjur kan få i sig det här om de badar och slickar i sig vatten från pälsen och för dem kan det bli ganska allvarligt, särskilt för små hundar.

Även i sjöarna Magelungen och Drevviken förekommer just nu algblomning. Där finns dock inga uppgifter om badande blivit sjuka.

– Vi avråder inte från att bada där. Man får själv titta och göra en bedömning, säger Jerzy Slazak.