Flera personer i ägarstiftelsen bakom bland annat Al-Azharskolan häktades förra veckan. Foto: Evelina Hertz

Flera i Al-Azharskolans styrelse häktade

Flera ledande personer i ägarstiftelsen bakom den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby häktades i förra veckan, misstänkta för grov ekonomisk brottslighet och penningtvätt.

  • Publicerad 10:30, 20 nov 2018

Det var i en samordnad räd i onsdags förra veckan som tre män och en kvinna i ägarstiftelsen bakom Al-Azharskolan greps. I samband med det gjordes även husrannsakningar på flera platser. Dagen innan hade även den tidigare ordföranden för stiftelsen gripits, rapporterar Aftonbladet.

Alla fem sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

– När det gäller de häktade rör misstankarna bland annat  grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och i ett fall grovt penningtvättbrott, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Det är den tidigare ordföranden som misstänks för grovt penningtvättsbrott.

Enligt Aftonbladet nekar samtliga till brott.

Misstankarna gäller brott som kan ha pågått i flera år, enligt åklagaren.

Kritik från stiftelsens revisorer

Aftonbladet skriver att det är länsstyrelsen i Stockholm, som är tillsynsmyndighet för ägarstiftelsen, som i våras anmälde stiftelsen till Ekobrottsmyndigheten.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlar anmälan om att stiftelsen ska ha lånat ut 10 miljoner kronor till ett företag som vill starta en muslimsk bank, vilket misstänks bryta mot stiftelselagen.

Detta rapporterade vi på StockholmDirekt om redan våren 2017, då stiftelsens egna revisorer kritiserade utbetalningen som de menade var just ett lån.

Den tidigare stiftelseordföranden menade dock att det handlade om en investering.

Stiftelsen fick då avslag på sin ansökan om banktillstånd från Finansinspektionen.

Enligt åklagaren blir nästa steg i utredningen att hålla förhör med vittnen och misstänkta samt gå igenom och analysera bevismaterial.

Efter att häktningen av styrelsemedlemmarna blev känd har byggbolaget NCC också dragit sig ur bygget av en ny moské i Rinkeby.

Anledningen är att tre av de misstänkta i Al-Azhars ägarstiftelse också varit nyckelpersoner i Rinkebyprojektet, enligt Svenska Dagbladet.

NCC drar sig ur moskébygge