Flera hundra manifesterade mot rånen i Kallhäll

Det satsas stora resurser på att stävja oroligheterna i Kallhäll. Men den senaste tiden har en flera rån drabbat området – och i lördags manifesterade hundratals Kallhällsbor för trygghet.

  • Publicerad 15:13, 3 nov 2015

ICA-butiken utsattes för ett väpnat rån i torsdags. Två dagar senare slogs en butiksanställd i annan verksamhet blodig vid ett nytt rån i Kallhäll. Veckan dessförinnan rånades spelbutiken i centrum.

Efter ICA-butikens namninsamling som skrevs under av över tusen Kallhällsbor gick kommunen ut med en trygghetssatsning i Järfälla, med start i Kallhäll. Fler poliser och väktare på stan och nattvandrare i området var planen.

Mellan 200 och 300 personer

Men trots det blossade oroligheterna upp igen. I lördags valde hundratals boende i Kallhäll att ge sig ut i centrum för att manifestera mot rånen och våldet.

– Det var en hel del folk, jag uppskattade det till mellan 200 och 300 personer, säger ICA-handlaren Rolf som har varit med och drivit kampanjen.

Manifestationen ägde rum utanför ICA-butiken, som bara torsdagen innan utsattes för ett rån.

– När jag åkte hem från butiken efter rånet i torsdagskväll tänkte jag att nu lägger jag ner den här manifestationen. Men efter att jag fick sova på det kände jag snarare att det är ännu mer angeläget att göra det här nu, säger Rolf.

"Ett rån är ett för mycket"

På lördagen samlades alltså hundratals Kallhällsbor för att lyssna till lokalpolisen, kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad, Bo Johansson, ordförande för Folkets hus och Per Valentin från Järfällas brottsförebyggande råd.

– Jag ville att det skulle bli en lugn och fin sammankomst och det blev det. De lämnade mycket fin information om Kallhäll och kommunstyrelsens ordförande lovade att vissa satsningar ska göras nu, säger Rolf.

Hur tycker du själv att det har varit den senaste tiden?

– Vi har upplevt att det har varit lite lugnare eftersom vi vet att Kallhäll prioriteras av polisen, men i torsdags blev vi rånade. Förra torsdagen var det spelbutiken mitt emot oss. Jag tycker att det har varit rätt lugnt emellanåt. Men ett rån är ett för mycket, säger Rolf.

Fler poliser till Kallhäll

Och även om både namninsamlingen och manifestationen är genomförda vill Rolf att Kallhällsborna fortsätter att diskutera sin trygghet med varandra.

– Många beklagar att det är som det är i Kallhäll, med åldringsrån och rån mot företag. Vi måste gemensamt försöka få stopp på det. Vi måste våga visa oss och tala om ifall vi ser något. Hellre larma polisen en gång för mycket än en gång för lite, säger Rolf.

Jörgen Karlsson, polisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro, säger att de efter de nya rånen kommer att intensifiera sin närvaro i Kallhäll.

– Vi har varit i Kallhälls centrala delar under en tid, nu måste vi intensifiera det lite mer. Det trygghetsskapandet arbetet fortsätter som tidigare, med så god tillgänglighet och synlighet som bara är möjligt, säger han.

"Goda krafter"

Polisen samverkar med kommunen, företagare, fastighetsägare och frivilliga resurser och ska på fredag träffas i det lokala brottsförebyggande rådet. De utreder samtidigt den senaste tidens rån i Kallhäll och utesluter inte att det kan röra sig om samma gärningspersoner. Enligt Jörgen Karlsson "saknar de inte uppslag", men ingen person är ännu misstänkt för rånen.

Han beskriver situationen i Kallhäll som normalläge utöver rånen. På grund av dem tillhör nu Kallhäll ett av de områden som får flest polisresurser i Järfälla och Upplands-Bro.

– Det finns goda krafter som vill mycket gott i området och vi jobbar också för att det ska vara en ökad trygghet. Rånen i sig gör att det skapas en viss otrygghet igen hos många av de som vistas och bor i området, säger Jörgen Karlsson.