Flera gripna i Kungsan under AFS-demonstration

Ett hundratal motdemonstranter dök upp när högerextrema partiet Alternativ för Sverige demonstrerar i Kungsträdgården. Flera personer har gripits av polis och är misstänkta för brott.

  • Publicerad 12:25, 7 sep 2018

Ett 80-tal poliser håller de två grupperna isär i Kungsträdgården. Enligt Mitt i:s reporter på plats uppskattas motdemonstranterna vara ett 80-tal, medan Alternativ för Sverige har samlat cirka 300 personer.

Flera personer är gripna och misstänkta för brott.

I Kungsträdgården greps inledningsvis tre personer och vid 15-tiden grep polisen ytterligare minst två personer.

Några brott som personerna är misstänkta för är misshandel, störande av allmän sammankomst och förgripelse mot tjänsteman, berättar polisens presstalesperson Lars Byström för Mitt i.

Fick inte ha scenen

Alternativ för Sverige hade abonnerat scenen i Kungsträdgården av Stockholms stad men blev avbokade av staden sedan en medlem i partiet blivit misstänkt för brott i samband med en demonstration i Malmö.

Det högerextrema partiet har dock kvar sitt tillstånd att demonstrera i Kungsträdgården.

Cirka 6000 kronor till Expo

Centerpartiet i Stockholm har tidigare meddelat att de kommer att skänka 20 kronor till stiftelsen Expo för varje anhängare till Alternativ för Sverige som dyker upp.

Ungefär 300 anhängare uppskattas befinna sig på platsen – vilket innebär ungefär 6 000 kronor till Expo, som är en partipolitisk obunden antirasistisk stiftelse.

Artikeln uppdateras!