Tillslag. Polisen tror att det nya polishuset i Rinkeby underlättar deras arbete eftersom de kommer närmare medborgarna. Foto: Mikael Andersson

Flera frihetsberövade efter våldsvågen i Järva

Sedan i mitten av augusti har flertalet personer med kopplingar till kriminella gäng i Järva frihetsberövats. Bland annat har sju personer anhållits misstänkta för grova vapenbrott, bara den senaste veckan.

  • Publicerad 10:55, 21 okt 2020

Polisen jobbar intensivt med att sätta stopp för de kriminella nätverken som rör sig i Järva. Man har satt in extra många resurser och har kartlagt gängen, bland annat genom den lokala insatsen Portia, som syftar till att stoppa den våldsspiral som startade i somras med flertalet mord och skottlossningar – vilket givit resultat.

Sedan i mitten av augusti har ett flertal personer omhändertagits eller frihetsberövats. Bara den senaste veckan har har sju personer i tre olika ärenden anhållits misstänkta för grovt vapenbrott, och fyra vapen har tagits i beslag, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi är mer synliga, jobbar mer proaktivt, och samarbetar ständigt med andra instanser, det har givit resultat, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen.

"Tar mer i Järvaområdet"

Förutom i samband med ovan nämnda tillslag har ytterligare 22 personer av olika anledningar frihetsberövats på den senaste tiden, i pågående utredningar kopplade till konflikten i Järva, enligt polisen.

Det ska dels handla om personer med direkta misstankar i ärenden som mordförsök och grov misshandel, men även andra personer som finns i de misstänktas direkta närhet som varit inne på förhör.

– Flera personer har även omhändertagits av socialtjänsten. Vi fortsätter att jobba metodiskt. Vi tar mer och mer mark i Järvaområdet, där är vårt nya polishus av särskild vikt, och vi kommer mycket närmare medborgarna.

Håller ni på att bryta ner gängen?

– I det korta perspektivet är det svårt att uttala sig, men vi tar kontroll över situationen bit för bit. Vår målsättning är att riva ner de parallella maktstrukturerna som de kriminella nätverken utgör, säger Ola Österling.