Flera företag erbjuder Sida plats i Tumba

Sida backade och ska leta kontor utanför Botkyrka. Men nu har två fastighetsägare klivit fram och pekar på två möjliga platser i Tumba. Båda erbjuder sig att bygga ett hus för myndighetens närmare 600 anställda.

  • Publicerad 18:00, 4 jul 2020

Senast den 31 juli ska Sida bestämma sig för vart i Stockholmsområdet deras kontor ska flytta. I juni kom beskedet att Sida inte hittat lokaler i Botkyrka. Förutom Botkyrka kommuns förslag om plats i kommunhuset, på Subtopia eller Santk Botvids gymnasium, har nu har två fastighetsägare klivit fram och berättar att de erbjudit Sida plats i Tumba.

Vi har jobbat i två år med detta och lagt ner stora pengar.

Elias Georgiadis, vd på Sterner Stenhus

  1. En av platserna som Sida erbjuds ligger vid Tumba vård- och omsorgsboende. Här äger Sterner Stenhus mark och vill bygga åt myndigheten.
  2. Den andra platsen ligger vid Alfa Laval. Här vill fastighetsägaren Profi Fastigheter bygga ett nytt fyra våningar högt hus för myndigheten. Översta våningen är indragen och har terass. Karta: Google Maps/Mitt i

– Att Sida flyttar hit vore bland det största som hänt i Botkyrka de senaste 20 åren, säger Sterner Stenhus vd Elias Georgiadis.

Elias Georgiadis på Sterner Stenhus som erbjudit Sida plats genom nybyggen i Hallunda centrum och i Tumba. I Tumba skulle ett bygge kunna starta snabbast. Foto: Stefan Källstigen.

Profi Fastigheter som jobbar med planer på att göra Alfa Laval-området mer urbant har anlitat jurister.

Man har kommit fram till att det inte finns några juridiska hinder för Sida att etablera sig i Tumba enligt deras förslag. 

– Vi förordar en hyresvärdsupphandling. Då går man ut och ger alla intressenter chansen att lägga fram ett hyresavtal inklusive ombyggnad eller nybyggnad, säger Susanne Essehorn som är fastighetschef på Profi Fastigheter.

Fakta

Ny stadsdel vid Alfa Laval

  • I Alfa Laval-området finns planer på en ny urban stadsdel med blandad bebyggelse.
  • I planerna har funnits både företag, bostäder, närservice, skolor och förskolor.
  • Inget är ännu beslutat.
  • Planerna befinner sig i ett tidigt skede.

Parkeringar vid Alfa Laval kan bli bostäder

 

 

Visa merVisa mindre

Sida: ”Finns rättsfall”

Marie Ottosson som är överdirektör på Sida berättar att hon inte tittat på förslaget för Alfa Laval-området. Men deras jurister har kommit fram till att en hyresvärdsupphandling med nybyggt hus inte är möjligt.

– Det finns flera rättsfall som visar att det inte är möjligt, säger Marie Ottosson.

”Slösa med vår tid”

Sterner Stenhus vd Elias Georgiadis är upprörd över att Sida ändrat sig då man tidigare gått ut med att man sökt efter ett nytt hus i Botkyrka.

– Vi har jobbat i två år med detta och lagt ner stora pengar. Att ändra sig på det här sättet som Sida gör är att slösa med vår tid. Det har varit klart och tydligt från från deras sida att en nybyggd fastighet är att föredra framför en gammal, säger han.

Regeringens första beslut att Sida skulle flytta till Botkyrka presenterades offentligt i januari 2018.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) var på plats i Tumba för att presentera regeringens beslut i januari 2018. Foto: Stefan Källstigen

Ett år senare, i januari 2019 bjöd Sida in intressenter till ett möte i sina nuvarande lokaler på Valhallavägen.

Ur inbjudan till Valhallavägen den 17 januari 2019.

Bland annat efterfrågade man förslag på nybyggda hus.

– Vi visste inte då att det fanns hinder för att bygga. Att det inte är förenligt med lagen om offentlig upphandling kom fram i vår andra konsekvensanalys i februari 2019, säger Sidas överdirektör Marie Ottosson.

Är inte över ett år lång tid för att komma fram till detta?

– Det kan jag inte bedöma. De här frågorna är inte del av de Sidas kärnkompetens. Det första vi gjorde var att kontakta Botkyrka kommun om det fanns lediga lokaler att flytta till. Sedan har vi haft olika uppdrag och utredningar kopplade till flytten.

Har ni jobbat för sakta?

– ´Vi har jobbat så snabbt vi kunnat. Men de här frågorna är komplexa. Men till slut kom vi till vägs ände och begärde om att få ett större sökområde.

Marie Ottosson, överdirektör på Sida. Foto: Fredrik Persson

Den nya lokalen ska ligga i Stockholmsområdet, men utanför Stockholms kommun. Nästa vecka ska Sida titta på en sammanställning med förslag på platser.

– Vi ska teckna en avsiktsförklaring så snart som möjligt, senast den 31 juli, säger Marie Ottosson.

Flemingsberg lanseras som ny ort för Sida

Platserna i Botkyrka dit Sida blev erbjudna att flytta

Parkeringar vid Alfa Laval kan bli bostäder