Bränder. På förskolan Gläntan på Hägerstensåsen brann det i en kvarlämnad barnvagn. Sisab uppmanar nu föräldrar att alltid ta hem vagnar. Foto: Elina Lundberg

Flera bränder vid förskolor i Hägersten

De senaste två månaderna har det startats fyra bränder utanför förskolor på Hägerstensåsen och i Fruängen.

  • Publicerad 19:30, 26 nov 2019

Sen i slutet av september har det tänts eld på skräp, kvarlämnade lastpallar och barnvagnar på fyra olika förskolegårdar i Hägersten-Liljeholmen. Tre av bränderna har skett vid förskolor på Hägerstensåsen. En brand var på en förskolegård i Fruängen.

Enligt skolfastighetsbolaget Sisab har de mindre bränderna startats på kvälls- eller nattetid.
Den senaste, i förra veckan, vid förskolan Gläntan på Åsen upptäcktes av en granne som själv släckte elden. Här var det en barnvagn som någon tänt eld på. Det berättar Sisabs pressansvarige Thomas Pella Bergsell.

– Tillsammans med förskolor och skolor har vi nu gått ut till föräldrar och informerat om vad som hänt och att man inte ska lämna kvar vagnar. Skolor och förskolor ska också ta bort gamla lastpallar och skräp. Att rensa rent på gårdarna är den viktigaste åtgärden, säger Thomas Pella Bergsell.

Tänder på i ren tristess

Han uppger att Sisabs bevakningsbolag, som har ett uppsökande ungdomsteam, har träffat ungdomar i anslutning till förskolorna och pratat med dem.

– Ofta är det ungdomsgäng som i ren tristess tänder på något de hittar. Vi försöker få dem att förstå risken med att leka med eld och det kan bli väldigt dyra skadestånd för deras föräldrar. Vi har också bra kontakt med närpolisen om det här, säger Thomas Pella Bergsell.