Flera bränder sprids på Södertörn – vita luddet lättantändligt

Det vita aspluddet har fascinerat invånarna de senaste dagarna. Men luddet är lättantändligt och runt om på Södertörn har det varit flera markbränder – Just nu brinner det på sju platser, säger Mikael Nygren på brandkåren.

  • Publicerad 14:47, 21 maj 2019

Har du också förundrats över det vita aspluddet, som vid en kort anblick kan misstas för snö, ute vid skogsdungar och parker?

Det är frön från aspar som just nu faller från träden.

På plats har vi bevittnat hur lättantändligt detta är

Mikael Nygren

De senaste dagarna har brandkåren noterat hur lättantändligt aspluddet är.

– Ja, det är ju inte vetenskapligt bevisat. Men på plats har vi bevittnat hur lättantändligt detta är, säger Mikael Nygren, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Asparnas vita fröludd orsakar gräsbränder – tros ha orsakat flera bränder på Södertörn. Foto: Johanna Lange.

Vid 14-tiden på tisdagen brann det på sju platser på Södertörn, som utgörs av kommunerna Huddinge, Tyresö, Nacka, Haninge, Botkyrka, Salem, Nynäshamn, Södertälje, Nykvarn och Ekerö.

Mycket ansträngt läge

Det är små markbränder det handlar om, där luddet kan antas vara något av det som brinner.

– Just nu har vi väldigt torrt och väldigt hög spridningsrisk. Det har varit mycket ansträngt och många småbränder i dag och i går i hela Södertörn och hela Stockholm. Men vi har haft tur än så länge och det har varit små bränder som vi upptäckt tidigt, säger Mikael Nygren.

Har du varit med om sådana här luddbränder förut?

– Nej, för mig personligen är det nytt, säger han.

Salembon Lars-Ingvar Olsson såg hur brandkåren jobbade med eftersläckning vid en av bränderna – i närheten av Storskogsvägen i Salem på tisdagseftermiddagen. Han berättar att det även brann på lördagskvällen här.

– Då ska en rådig person som bodde i närheten ha skyndat till med brandsläckare, säger han.