Sju stationer kallades ut till skogsbranden i Haninge. Foto: Mostphotos

Flera bränder härjade söder om Stockholm

Måndagen blev tuff för brandförsvaret: en stor skogsbrand i Haninge och en markbrand i Skärholmen fick släckas.

  • Publicerad 20:27, 4 jun 2018

Två bränder i södra Stockholm har hållit räddningstjänsten med arbete under måndagen. Vid lunchtid kom larm om en skogsbrand i Haninge. Sju stationer kallades ut och som mest var ett 40-tal man på plats för att bekämpa branden.

Vid 17-tiden började det brinna i ett område mellan E4 och Skärholmsvägen.

Under eftermiddagen larmades även om en stor skogsbrand utanför Sala, i närheten av det område som eldhärjades svårt 2014. Då Sala ingår i Storstockholms brandförsvar har släckningsarbetet dirigerats härifrån. Den branden var på måndagskvällen ännu inte under kontroll.

Ringat in branden

Branden i Haninge upptog ett 50 000 kvadratmeter stort område, och först vid 19-tiden på kvällen var den under kontroll.

– Vi har ringat in branden med slang och upplever att vi har den under kontroll, men det kan ändras, säger Anton Wikensten vid Södertörns brandförsvar.

Hur branden har uppstått är inte känt, men det är varmt och torrt i skog och mark, och så blåsigt väder på det vilket ökar brandfara och spridningsrisk.

Inga byggnader har brunnit, och inga personer rapporteras skadade.

Insats i två dagar

För att få bukt med branden, som härjade strax väster om Ellertsberg i Väsgerhaninge, fick även helikopter kallas in för att vattenbomba området.

– Just nu planerar vi vilka resurser vi ska sätta in i natt och i morgon. Vi räknar med att vara kvar i området i ett par dagar, säger Anton Wikensten.

Under natten kallas även Försvarsmakten in för att hjälpa till att bevaka området.

Mindre markbrand

Till branden i Skärholmen kallades tre utryckningsenheter, och den var släckt vid 19-tiden.

Inga byggnader ska ha brunnit, utan det var mark och ett litet skogsparti om 250 kvadratmeter i jämnhöjd med Sätra bollplan som fattat eld.