Peter Wittboldt, utredare på ungdomsroten, är övertygad om att det finns flera vodkabilar i rullning. Här utanför polisstationen på Södermalm. Foto: Johan Kindbom

Flera bilar kör ut sprit till barnen

”Vodka finns hela helg­en.” Så löd ett av sms:en som skickades till ett stort antal barn och ungdomar på Söder­malm. Flaskorna ­visade sig delvis innehålla ­t-sprit – och somliga ­köpare var bara 14 år. Nu har tre män dömts till fängelse för langningen.

  • Publicerad 16:23, 12 jan 2015

Sms:en med erbjudande om att köpa vodka skickades ut till drygt 200 ungdomar runt om i Stockholm under våren 2013. Genom att svara på sms:et har minder­åriga köpare kunnat beställa litervis med importerad lågprisvodka som levererats direkt till dem. När spritflaskorna undersöktes av polisen fann man dessutom spår av t-sprit (teknisk sprit) i dem.

Nu har tre män mellan 22 och 25 år dömts till fem respektive tio månaders fängelse för att ha organiserat den illegala försäljningen.

Polisen kom de tre gärningsmännen på spåren i samband med att de under hösten 2012 nystade upp en annan härva med en så kallad vodkabil, som på liknande sätt försett barn och ungdomar med spritdrycker.

Utredningen har varit mycket omfattande och förutom spaning och telefonavlyssning har gärningsmännens mobiltelefoner pejlats mot mobilmaster i närheten av de olika försäljningsplatserna, många av dem på Söder. Bland köparna finns både tjejer och killar, några så unga som 14 år.

Trots att de tre männen nu dömts till fängelse fortsätter problemen med vuxna som säljer sprit till minderåriga. Peter Wittboldt är förundersökningsledare på ungdomsroteln och säger att det med största sannolikhet finns fler vodkabilar i rullning just nu.

– Griper vi några som förser marknaden med alkohol så kommer det snart nya försäljare. Det står folk i kö att ta över en sådan här verksamhet, säger han.

Emma Waara, fältassistent på Södermalm, träffar ofta ungdomar som har druckit alkohol. Hon poängterar att de allra flesta får alkoholen från kompisars syskon eller äldre vänner, men säger att fältassistenterna också får höra om en organiserad försäljning.

– Vi ser att en viss sorts alkohol förekommer väldigt mycket, en viss sorts spritflaska. Då kan man snabbt dra slutsatsen att den kommer från en vodkabil, säger hon.

– Vi vet att det finns olika konton på sociala medier som säljer vodka, bland annat på Instagram.

När Mitt i gör en sökning på den sociala nätverkstjänsten Insta­gram får vi upp ett tiotal konton som erbjuder vodka av mer eller mindre kända märken för ett par hundralappar.

De dömda männens advokater vill inte kommentera domen.

Det står folk i kö att ta över en sådan här verksamhet.Peter Wittboldt

Fakta

Så har köpen gått till

Vid ett tillfälle ringde en 14-årig flicka ett mobilnummer för att beställa vodka. Den levererades sedan till Slussen vid McDonalds. Hon köpte en eller två flaskor.

En 15-årig flicka gick till bilen vid Kocksgatan och köpte en flaska vodka efter kontakter ­genom telefon och sms. Hon steg in i bilen, lämnade pengar och fick en vodkaflaska.

På Södermalm har minderåriga köpt vodka vid bland annat Slussen, på Östgötagatan, Brännkyrkagatan, Högbergsgatan, Kocksgatan och Tantogatan.

Källa: Stockholms Tingsrätt

Visa merVisa mindre