Stängt i dag. Skarpnäcks bibliotek har stängt i dagsläget men slår upp portarna igen den 5 oktober. Till höger stadsbibliotekarie Daniel Forsman. Foto: Ylva Wolgast/Stockholms stad

Flera bibliotek öppnar på nytt

Efter en tid med coronaanpassningar och låsta dörrar utökas biblioteksservicen i staden. SöderortDirekt har luskat ut ett och annat om vad som hägrar i höst.

  • Publicerad 13:27, 9 sep 2020

Vi kunde i våras rapportera om det stora antalet bibliotek i staden som tvingats stänga till följd av coronautbrottet. En del av dem har sedermera fått öppna på nytt, men fortfarande håller bibblorna i bland annat Gubbängen, Skarpnäck och Björkhagen totalstängt.

Det ser nu ut att ändras. Planeringen inför höstens öppethållanden pågår i skrivande stund, men SöderortDirekt kan redan nu presentera uppgifter om vad som är att vänta.

När det gäller Björkhagen har biblioteket tidigare i sommar erbjudit en rad tjänster så som hemleverans samt utlåning och återlämning genom ett fönster. För närvarande håller biblioteket stängt och fortsätter på den linjen åtminstone till och med den 4 oktober.

Flera öppningar i oktober

Stadsbibliotekarie Daniel Forsman och hans kollegor ser dock över möjligheterna att längre fram kunna öppna helt eller åtminstone ha ”kiosköppet” i Björkhagen.

– Men det finns arbetsmiljöaspekter som vi måste ta hänsyn till. Det är än så länge oklart om vi kommer att kunna öppna i någon form, säger Daniel Forsman.

Klart är däremot att Skarpnäcks bibliotek planeras ha öppet på vardagar och helger från och med den 5 oktober. Exakta öppettider var inte kända vid tiden för denna artikels publicering, men kommer att finnas tillgängliga på bland annat stadens hemsida.

Från den 5 oktober öppnar även biblioteket i Sköndal, om än i form av ”meröppet”.

– Att det är meröppet betyder att besökarna får tillgång till bibliotekslokalerna via sitt bibliotekskort men att det är obemannat. Vi vet att det är en uppskattad och efterlängtad service, inte minst hos barnfamiljer och studerande, säger Daniel Forsman.

Nytt bibliotek

Gubbängsborna får däremot ge sig till tåls. Deras bibliotek är i nuläget stängt och när det slår upp portarna på nytt är det kanske inte ens till bekanta rum.

– Vi planerar för ett nytt bibliotek i helt nya lokaler och projekteringen är precis i slutskeendet. Vi inväntar tidplanen där för att kunna besluta om vi ska öppna i existerande lokaler eller i de nya lokalerna, säger Daniel Forsman.

Här är det öppet nu

Farsta. Mån: 10–18 Tis: 12–17 Ons: 10–18 Tors: 10–17 Fre: 10–17 Lör: 11–15 Sön: 11–15

Bagarmossen. Mån: 10–17 Tis: Stängt Ons: 10–17 Tors: Stängt Fre: 10–17 Lör: 11–15 Sön: Stängt