Normalläge. Erik Dardel, tillförordnad enhetschef för biblioteken i västerort, är glad att Vällingby bibliotek kan närma sig normalläge. "Under våren var många i personalen sjuka, men nu kommer vi minst kunna köra på dessa öppettider året ut", säger han. Foto: Filip Magnusson

Flera bibliotek i västerort öppnade igen

Vällingby bibliotek är det enda i västerort som haft öppet under coronapandemin. Nu närmar de sig även normalläget kring öppettiderna. I förra veckan öppnade även flera andra västerortsbibliotek.

  • Publicerad 17:41, 13 okt 2020

Många bibliotek i staden har hållit stängt under pandemin på grund av risken för trängsel. Vällingbys har dock ansetts ha tillräckligt stora lokaler för att kunna ha öppet, men den egna personalsituationen har gjort att man behövt begränsa öppettiderna.

Sedan i förra veckan har man dock lyft en del på de restriktiva öppettiderna.

Från att ha haft stängt klockan 17 fyra av fem vardagar har öppettiderna nu förändrats till 10-18 måndagar, onsdagar och torsdagar, 12-18 tisdagar, 10-17 fredagar och 11-15 helger.

Under pandemin, när situationen var som mest kritisk, höll biblioteket helt stängt helger.

– Vi öppnar och utökar öppettiderna på detta sätt för att vi kan och det känns roligt, säger Erik Dardel.

I vanliga fall har man öppet till klockan 19 på vardagar, men där är man inte än.

Även flera av de andra västerortsbiblioteken öppnade i förra veckan, men med begränsade öppettider och service. I tisdags öppnade Hässelby gårds, i onsdags Blackebergs och i torsdags Alviks.

– Vi räknar inte med att det blir mindre öppettider på våra bibliotek fram till nyår, oavsett vad som händer. Planen är att bara öka från nuvarande öppettider, säger Erik Dardel.

Dessa öppettider gäller nu på västerorts bibliotek

Vällingby bibliotek

Har haft öppet under hela coronapandemin. Utökade i veckan öppettiderna till klockan 18 på vardagar. Biblioteket har en maxgräns på 25 personer i lokalerna och har dragit ner på studieplatserna. Innan coronapandemin hade man öppet till 19 måndagar-torsdagar.

Öppet måndagar, onsdagar, torsdagar 10-18, tisdagar 12-18, fredagar 10-17, helger 11-15.

Hässelby gårds bibliotek

Öppet tisdagar 12-17.

Hässelby villastads bibliotek:

Öppet måndagar och torsdagar 12-17, och lördagar 11-15.

Blackebergs bibliotek:

Öppet onsdagar 12-18 och fredagar 12-17.

Alviks bibliotek:

Öppet torsdagar 12-17 och söndagar 11-15.

Brommaplans bibliotek:

Öppet måndagar 12-18, tisdagar-onsdagar 12-17.

Spånga bibliotek

Biblioteket är fortfarande stängt, men i kiosken där man kan hämta reservationer och lämna och låna ett mindre urval av böcker är öppen onsdagar 12-19.

Visa merVisa mindre