Innan pandemin. Scoutverksamhet på Lidingö innan krav på avstånd fanns. Foto: Notta Lidingö sjöscoutkår

Flera barn står i kö för en plats hos scouterna

Scouterna på Lidingö har vuxit de senaste fem åren och många barn står i kö för en plats. Därför är behovet av fler ledare stort.

  • Publicerad 12:15, 24 apr 2021

Vi har ingen hård utslagning och ingen avbytarbänk.

Under pandemiåret 2020 har scoutrörelsen i Sverige vuxit rejält. 3000 nya scouter kom till under året, enligt scouternas centralorganisation.

På Lidingö har öns olika kårer inte märkt att medlemsantalet ökat just under pandemin, däremot har de märkt av en positiv trend de senaste fem åren.

– Vi har haft en fin tillväxt, säger Magnus Malmros, vice ordförande Norra Lidingö Sjöscoutkår.

Grannkåren Lidingö-Bodals sjöscoutkår är glad över att ha kunnat hålla igång verksamheten under pandemin. De är som vanligt ute i skog och mark och där har de märkt av att betydligt fler människor är ute och rör på sig

– Där vi normalt har varit ganska ensamma har vi nu ofta mött tre generationer som har samlats för att grilla korv, säger Peter Groth, kårordförande.

– Då får vi ofta massor med frågor, så fler har nog fått upp ögonen för vår verksamhet.

Kö till verksamheten

Norra Lidingö Sjöscoutkår har ett 60-tal barn som står i kö till verksamheten. Men för att fler grupper ska kunna dra igång krävs fler ledare.

– Ledarna behöver inga speciella förkunskaper, förutom en positiv inställning och att de delar våra värderingar, säger Magnus Malmros.

Vad är det du gillar med scoutrörelsen?

– Här få alla vara med. Vi har ingen hård utslagning och ingen avbytarbänk. I scouterna sätter vi gruppen över individen, det är en motvikt till samhället som utvecklats i en väldigt individualistisk riktning.

Utomhus. Scouting fungerar oavsett väder och årstid. Foto: Norra Lidingö sjöscoutkår

Fyra socukårer på Lidingö

Lidingö-Breviks Sjöscoutkår
Lidingö-Bodals Sjöscoutkår
Norra Lidingö Sjöscoutkår
Equmenia Lidingö