Söndag blir en fröjd för alla trädgårdsälskare. Foto: Johan Sjölund

Flera av tusen trädgårdar nära dig

På söndag är det dags för Tusen trädgårdar – då massvis av trädgårdsintresserade bjuder in till sina egna trädgårdar för öppet hus. I Bromma och Västerort öppnas olika slags trädgårdar för allmänheten.

  • Publicerad 14:40, 25 jun 2018

Nu på söndag den 1 juli är det dags för Tusen Trädgårdar – Sverige största trädgårdsarrangemang.

På en och samma dag över hela landet öppnar massor av trädgårdar upp för allmänheten. Det är inte bara privata trädgårdar utan även stadsodlingar, koloniområden, gemensamma odlingar, parker och till och balkonger finns med.

 I Stockholms län är det närmare 120 ”trädgårdar” öppna för allmänheten. Det är allt ifrån balkonger och privatträdgårdar till kolonilotter och stadsodlingar.

Tusen trädgårdar arrangeras vartannat år i hela landet av Trädgårdsriket tillsammans med riksförbundet Svensk Trädgård och studiefrämjandet. I sommar blir det för fjärde gången.

Nu på söndag, den 1 juli, öppnar tre trädgårdar i Bromma och två i Västerort upp mellan klockan 10 och 17.

BROMMA:

Koloniträdgårdsföreningen Gubbkärret: Gubbkärrsvägen/Ferievägen/Tyska Bottens väg. Ligger mellan naturreservatet Judarskogen och Mälaren i Nockebyhov. Cirka 100 odlingslotter olika storlekar.

Annikas trädgård: Bällstavägen 175. En villaträdgård med många olika rum och funktioner, som till exempel trädgårdsdamm, grönsaksodling, växthus med mera. Finns även en stor fruktträdgård.

Ängbyträdgården: Jomsborgsvägen 7. En liten egnahemsstugeträdgård inspirerad av gamla svenska traditioner och av engelsk trädgårdsdesign. Stenparti, gamla äppelträd, flera rabatter i olika lägen med olika teman. Lusthus och terass med pergola.

VÄSTERORT:

Råcksta slott: Medelpadsgatan 41, Vällingby. Villa från 50-talet som blivit familjens slott med en magisk trädgård.

En helt vanlig trädgård!: Medelpadsgatan 26, Vällingby.

Trädgård som hör till ett egnahemshus från 1952. Bärbuskar, äppelträd och ett körsbärsträd samt rosor, jordgubbar och smultron bland annat. I trädgården finns en trädkoja och ett bi-hotell.

Läs mer om dagen här, och se vilka fler trädgårdar i länet som är med.