Folkvald. Nyblivne Österåkersbon Hanif Bali (M) har suttit som ledamot i Sveriges riksdag sedan 2010. Foto: Riksdagen/Mostphotos

Flera anmälningar mot Bali (M)

Åklagare har inlett en förundersökning mot riksdagsmannen och Österåkersbon Hanif Bali (M). Detta sedan han polisanmälts av en minderårig flicka för sexuellt olämpligt beteende. Bali nekar till brott.

  • Publicerad 15:04, 29 sep 2021

Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig.

– Det har inkommit flera polisanmälningar mot riksdagsmannen, säger chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i ett pressutskick.

– Och jag har beslutat att inleda förundersökning gällande en av anmälningarna för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering,

– Då förundersökningen fortfarande är i ett inledningsskede kan inte mer information lämnas just nu. Jag kan inte kommentera närmare vilka anmälningar som gjorts eller gå in på några detaljer om misstankarna.

Enligt tidningen Expressen var det i samband med en M-konferens i början av september som partiet fick uppgifter om att den 34-årige riksdagsmannen skulle ha uppträtt olämpligt mot en tonårsflicka i Moderata ungdomsförbundet.

Under 18 år

Enligt uppgifter till tidningen ska flickan ha varit ”över 15, men under 18 år”.

”Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig om opassande beteende", skriver Hanif Bali i ett inlägg på Facebook och tillägger att han välkomnar en rättslig prövning så att han får en möjlighet att rentvå sig.

Internutreddes

Efter anklagelserna inledde Moderaterna en intern utredning, men den har nu pausats
uppger partiet.

I januari meddelade Hanif Bali att han valt att flytta från Solna till Österåker.

M:s utredning

”På flera väsentliga punkter står ord mot ord”.

”I det nu aktuella fallet är flera uppgifter – oavsett vad som är sant eller inte – av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning".

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till TT

Visa merVisa mindre