Samverkan. Involverade är bland andra Haninge kommun, polisen, Haninge bostäder, Hembla, Samhällsbyggnadsbolaget och Coca Cola i Jordbro. Foto: Sacharias Källdén

Flera aktörer går samman för ett tryggare Jordbro

Kommunen satsar just nu extra på tryggheten i Jordbro. I veckan drog ett nytt projekt i gång där de boende tillsammans med fler olika lokala aktörer ska jobba med att öka trivseln i området.

  • Publicerad 11:13, 22 okt 2021

Efter skjutningarna i Jordbro i oktober har inte bara polisen ökat sin närvaro, utan även kommunen har tillsatt extra resurser för att se till att det blir tryggare i området.

– Vi har bland annat ökat närvaron av fältassistenter extra mycket just nu, men även trygghetsväktare. Sedan har vi förbättrat öppettiderna på fritidsgården, säger Jens Davidsson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor. Foto: Pressbild Haninge kommun

Hur länge det extra trygghetsarbetet ska pågå är inte klart.

– Vi har inga planer på att minska vår närvaro i Jordbro just nu. Vi anpassar våra trygghetsinsatser utifrån händelseutvecklingen.

Polisen larmar om att det är många unga i området som dras in i kriminalitet, en del så unga som 10–12 år. Hur hanterar ni det?

– Genom ett välfungerande samarbete mellan socialtjänsten och polisen, där unga som riskerar att hamna i kriminalitet snabbt fångas upp. De lite äldre, 18+, lagförs och de yngre placeras via LVU så de kommer bort från kommunen.

Finns det extra trygghetsåtgärder i budgeten som presenteras senare i höst?

– Det kommer fler satsningar, främst så utvecklar vi de satsningar vi redan har, men också lite nytt.

Öka trivseln i området

I veckan var det uppstart för projektet Samverkan i Jordbro som ska öka trygghet och trivsel i området.

Involverade här är bland andra bostadsbolagen, Coca-Cola i Jordbro, polisen och kommunen, som tillsammans ordnade en första trygghetsvandring för att identifiera osäkra platser.

Hur de boende kommer att märka av projektet är lite för tidigt att säga, säger Jens Davidsson.

– Det är fastighetsbolagen som äger den mesta delen av ytan. Men tillsammans med kommun ska det nog kunna gå ganska snabbt att till exempel byta lampor och se över buskage.

Samverkan i Jordbro

Projektet ska öka attraktiviteten, tryggheten och trivseln i området, tillsammans med de boende.

Involverade är Haninge kommun, polisen, Haninge bostäder, Hembla, Samhällsbyggnadsbolaget och Coca Cola i Jordbro.

I torsdags hölls en första trygghetsvandring för att identifiera otrygga platser i området.

Visa merVisa mindre