Allt fler väljer att skaffa hund. Enligt Jordbruksverkets senaste statisk har över 400 nya hundar fått ägare i Täby kommun. De senaste fem åren har antalet nyregistrerade hundar i Täby ökat med cirka 1200.

Mitt i begav sig ut på en tur runt Täbys hundrastgårdar för att prata med hundägare om de märker av boomen. På väg till hundlekplatsen i Enhagsparken i Ella gård möter Mitt i Karin och Kurt Wahlberg som är ute på sin dagliga promenad med dotterns hund Stella, 13 år.

Små hundar

– Vi är ute med henne varje dag och då brukar vi besöka hundlekplatsen här. Här träffar vi både små och stora hundar som leker, säger Karin Wahlberg.

– Det märks att allt fler skaffat hund de senaste åren. I år verkar det som att många skaffat små hundar.

Ut i alla väder

Marken är till hälften täckt av is och när Mitt i är på plats är det inte många hundägare ute. Trots strålande sol är det kallt den här måndagsförmiddagen, då vinden är kraftig. Men det hindrar inte Karin och Kurt att vara ute med Stella.

– Vi går ut i alla väder. Det är fördelen med att vara hundvakt, att man får komma ut och ta en promenad varje dag, säger Karin.

Inne i lekplatsen håller Danderydsbon Thomas Helin koll på sin hund Ester. Den lilla bichon havanais-valpen, som bara är sex månader gammal och full av energi springer runt och nosar på det mesta som ligger på den frusna marken.

– Hon är väldigt busig och extremt social, säger Thomas.

– Jag hade planer långt innan pandemin slog till på att skaffa en hund när jag väl blev pensionär. Att ha hund gör att jag får ett mer aktivt liv då jag behöver gå promenader med henne.

Medan Ester sitter och tuggar på en pinne plockar Thomas fram lite godis ur fickan. Det får får Ester att släppa taget om sin pinne och springa fram till sin husse. En vacker tass senare nafsar hon i sig en godisbit och pinnen är för stunden bortglömd.

Har du märkt av att fler skaffat hund?

– Det märktes förra året att det var svårt att köpa hund då efterfrågan var väldigt hög. Men känslan är att det avtagit lite.

Har Ester gått på valpkurs?

– Ja det har hon, men det var kö för att komma in. Det var en liten grupp med 6-8 valpar. Generellt tror jag det är rätt fullbokat på valpkurserna här i Täby.

Kylan blir allt mer påtaglig och det är dags för Mitt i:s reporter att åka vidare. Kvar i parken stannar Thomas och Ester, som fortfarande har energi kvar för att leka i den, för dagen, tomma hundlekplatsen.