Fler väljer att sänka priset på sin bostad

I både Botkyrka och Salem sänks priset på fler försäljningar än tidigare. Det visar ny statistik från annonser hos Booli. På en månad prissänktes nästan var tredje villa i Salem och i Botkyrka prissänktes knappt var sjätte villa och bostadsrätt. – Köpare och säljare måste mötas, säger Mäklarringens Stefan Aydin.

  • Publicerad 14:56, 15 dec 2017

De senaste årens raketuppgångar ser ut att vara över. Enligt mäklarstatistik.se har priserna på både villor och bostadsrätter sjunkit de senaste 12 månaderna i Botkyrka. Villor med 8 procent och bostadsrätter med 2,3 procent. I Salem har det varit en liten nedgång de senaste tre månaderna men ändå en uppgång på 12 månader med 2 procent för villor och 3,6 procent för bostadsrätter.

Enligt mäklaren Stefan Aydin på Mäklarringen Botkyrka/Salem är marknaden trög just nu som i övriga landet. Många köpare har svårt att få banklån och ett skärpt amorteringskrav  väntar nästa år.

Stefan Aydin. Foto: Simon Issa

– Det är inte fråga om något ras. Men mitt råd nu är att se till att sälja innan du köper nytt så att du vet vad du får. Du hinner köpa. Marknaden är inte lika hetsig som tidigare, säger han.

Vid en jämförelse av bostadsannonserna på sajten booli.se prissänktes nästan var tredje villa i Salem under perioden 12 november – 12 december. Men prissänkningarna gäller även bostadsrätter och knappt var sjätte villa och bostadsrättt i Botkyrka.

– Det är fler omförsäljningar i dag än tidigare. Och det är ett större utbud än tidigare, säger Stefan Aydin.

Stefan från Norsborg toppar mäklarlista

Stefan Aydin tror dock att marknaden kommer att stabiliseras och att prisuppgångar i lugn takt är att vänta när både köpare och säljare vant sig med den nya marknaden och nya kraven.

Fakta

Andel prissänkta villor

Andel prissänkta villor 12 november – 12 december 2017

Botkyrka: 15,4 procent

Salem: 30 procent

Andel prissänkta lägenheter:

Botkyrka: 15,9 procent

Salem: 10,3 procent

Andel prissänkta villor 12 november – 12 december 2016

Botkyrka: 12,7 procent

Salem: 6,7 procent

Andel prissänkta lägenheter

Botkyrka: 2,5 procent

Salem: 0 procent

 

Visa merVisa mindre