Sollentuna. Kommunen svarar på resultaten i Stockholmsenkäten, där 1246 elever i Sollentuna har svarat på frågor om levnadsvanor. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler ungdomar testar narkotika i Sollentuna

Narkotikaanvändningen ökar och känslan av trygghet i sitt eget bostadsområde minskar bland unga i Sollentuna, visar årets Stockholmsenkät.

  • Publicerad 11:44, 17 sep 2020

Seppo Karmitsa (KD) socialnämndens ordförande i Sollentuna. Foto: Pressbild

Förra veckan blev publicerades resultaten från årets Stockholmsenkät, där 24 000 ungdomar från länet har svarat på frågor om droger, alkohol, hälsa och trygghet.

Rökningen har minskat samtidigt som snusningen har ökat i länet. Även i Sollentuna svarar ungdomarna, från högstadiet och gymnasiet, att de röker i mindre utsträckning. En annan generell trend är även i Sollentuna att snusandet ökar.

Socialnämndens ordförande, Seppo Karmitsa (KD), kommenterade siffrorna i ett pressmeddelande förra veckan. Han berättar att man arbetar förebyggande på skolor och med föräldrar för att minska tobakskonsumtionen.

– Kommunen har ett viktigt uppdrag att främja en hälsosam livsstil där barn och unga, unga vuxna och föräldrar är särskilt prioriterade, säger han.

Narkotikaanvändningen ökar

Sedan den förra mätningen, 2018, har man sett i länet att narkotikaanvändningen legat på i stort sett samma nivå. Enligt Region Stockholm, som utför mätningen, ser man dock att tillgången på narkotika har ökat i länet.

I Sollentuna uppger en fjärdedel av pojkarna i årskurs två på gymnasiet att de har testat narkotika någon gång. Bara åtta procent av flickorna i årskurs nio på gymnasiet, säger samma sak.

Elisabeth Bengtsson, socialchef i Sollentuna, instämmer i bilden att det finns stor tillgänglighet på narkotika.

– Samtidigt är det många fler unga som kommer i kontakt med narkotika men som väljer att tacka nej. Här gäller det för oss vuxna att fortsätta stärka ungdomarna med kunskap och strategier, säger hon i pressmeddelandet.

Killar tryggare än tjejer

Stockholmsenkäten visar att majoriteten av eleverna uppger att de känner sig trygga i sitt område. I svaren är det dock en tydlig skillnad mellan tjejer och killar, även i Sollentuna.

Cirka 81 procent av pojkarna och 60 procent av tjejerna i årskurs 9 på högstadiet uppger att de känner sig ganska eller mycket trygga i sitt bostadsområde. Eleverna i årskurs två på gymnasiet svarar ungefär samma sak.

– Vi arbetar med veckovisa lägesbilder, tidiga insatser och kunskapsspridning men en hel del av arbetet sker ute i våra bostadsområden genom bland annat fältteam, väktare och frivilligorganisationer som Morsor och farsor på stan, säger Elisabeth Bengtsson.

Fler siffror i Sollentuna

I Sollentuna uppger 13 procent av killarna och 19 procent av tjejerna i årskurs 9 att de känt sig mobbade under läsåret.

Sex procent av killarna i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de burit ett vapen det senaste året. I Stockholms län är den siffran 10 procent.

69 procent av killarna och 39 procent av tjejerna i årskurs 9 på högstadietuppger att de är nöjda med sitt utseende.

Källa: Stockholmsenkäten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24