Nu har rapporten för feriejobben 2021 kommit. Den slår fast att pandemin slog ut nästan 3500 arbetstillfällen som vanligtvis går till feriejobbare i staden. Främst inom äldrevård och förskola.

Det gjorde att man fick tänka om, och tänka nytt. Resultatet blev 8189 ungdomar med sommarjobb. Att jämföra med 6 820 sommarjobb 2020, och 7 740 ungdomar år 2019.

Staden tror dessutom att man kommer upp i målet på 9000 arbetstillfällen om man även räknar in feriejobben under höstlovet och kommande jullov.

– Jag är jättenöjd med årets resultat. Och jag är jättestolt över verksamheterna som lyckats få ihop så många meningsfulla jobb trots omständigheterna, säger arbetsmarknadsborgarråd Karin Ernlund (C).

Regeringen har gett landets kommuner miljonbelopp för att klara feriejobben till följd av pandemin, ett tillskott som Karin Ernlund är kritisk till.

– Problemet är inte pengar utan vi har ju budgeterat för att kunna erbjuda många sommarjobb. Det stora problemet är att kunna ordna fram meningsfulla arbetsuppgifter. Jag hade hellre sett att regeringen satsade de här pengarna på privata näringslivet så att de i sin tur kunnat anställa fler sommarjobbare.

Hade ni kunnat göra något mer för att skapa ännu fler jobb?

– Det är klart att vi hade kunnat upphandla ännu fler jobb, men det hade varit svårt att ordna ännu fler platser internt i staden. Samtidigt är ju stadens sommarjobb sådana som ska utföras åt staden och det är inte helt lätt att få till i en upphandling där den privata arbetsgivaren hanterar handledning men samtidigt gör jobb åt staden. Jag hade kanske snarare velat se att vi kunnat göra något kopplat till de privata företag som haft det tufft under pandemin.