Edsbergs Centrum. Här kände många sig otrygga under våren och sommaren i fjol men sedan dess har kriminaliteten minskat i området, troligen tack vare en polisinsats mot narkotikahandeln. mobila ordningsvakter och övervakningskameror. Foto: Stefan Källstigen

Fler unga hamnar i kriminella gäng

Polisen ser allt fler yngre i kriminella nätverk. Samtidigt har Sollentunas politiker enats om målet att kommunen inte ska finnas med på polisens lista över utsatta områden år 2030.

  • Publicerad 05:51, 20 jun 2022

Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre.

Sollentunapolisen flaggade i augusti i fjol för att barn i lågstadieåldern knyts till kriminella gäng.

– Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre, sa Christoffer Bohman, före detta lokalområdespolischef i Sollentuna polisområde.

 Han berättade då även att det förekommer barn som redan i lågstadieåldern intagit en kriminell identitet.

Ett exempel i lokalpolisområdet är en pojke i yngre tonåren som har sålt narkotika sedan han var åtta år, enligt en dom från förvaltningsrätten. Nu har pojken omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.

Två nätverk i Sollentuna

I Stockholmsområdet finns det just nu 52 kriminella nätverk och ungefär 1 500 personer knutna till kriminella gäng, enligt polisen.

Två av gängen finns i Sollentuna och både Tureberg och Edsberg finns med på polisens lista över Sveriges 60 utsatta områden, Tureberg som ”riskområde” och Edsberg som ”utsatt område” vilket är snäppet under på skalan.

Kommunen har satt upp som mål att inte ha några utsatta områden 2030. Polisen i Sollentuna står bakom målet, och ser det som realistiskt.

– Vi jobbar jättemycket tillsammans med kommunen med unga i riskzon för att förhindra att de kommer in i gäng. Det handlar om samverkan med socialtjänsten och fältare till exempel. Långsiktigt handlar det också om socioekonomiska faktorer. Skola, bostäder och arbete, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

52 kriminella nätverk

I Stockholm finns 52 kriminella nätverk och ungefär 1 500 personer knutna till brottsliga gäng.

8 233 personer pekades i slutet av förra året ut som gängkriminella i Sverige av polisen.

Av dessa är 1 202 personer under 18 år.

137 rapporter om skottlossning med 24 döda och 45 skadade blev facit för 2021 i Stockholm.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Präst från Sollentuna får prövotid för "gränslöst beteende"

Nyheter Kvinna anmälde – ville att prästen skulle avkragas En präst från Sollentuna sätts på en treårig prövotid av domkapitlet för gränslöst beteende mot en kvinna som en tid fått bostad och annan hjälp av prästen. Kvinnan har känt sig trakasserad då...torsdag 30/6 6:50

Cirkusshow på högsta nivå i Malmparken

Nyheter Parkteatern med Cirkus Cirkör på besök i augusti Varje sommar bjuder Parkteatern på konserter, cirkus, dans och teater på utomhusscener, i parker och på ängar runt om i Stockholm. Onsdagen den 18 augusti visas föreställningen ”Trassligt” med och av...onsdag 29/6 15:01

Norrviken har fått en ny restaurang

Nyheter Pizzeria eller bistro – eller både och? I maj öppnade Svea Bistro i en tidigare kontorslokal på Skolvägen i Norrviken. Innan kommunen gav tillstånd yttrade sig grannar negativt på grund av oro för ökad trafik, ökat buller från en fläkt,...onsdag 29/6 9:02