Poppis. "Det finns en jättemarknad för stora tunga suvar", säger Martin Tunér, professor i förbränningsmotorer vid Lunds tekniska högskola. Foto: Mostphotos

Fler tunga bilar i Sollentuna för varje år: "Rent åt helvete"

Av alla bilar i Sollentuna är 38,6 procent ”tungstarka” och därmed dåliga för miljön. Andelen har ökat varje enskilt år sedan 1999 då den låg på 7,2 procent.

  • Publicerad 05:50, 15 sep 2021

Det finns en jättemarknad för stora tunga suvar.

– Det är rent åt helvete den här utvecklingen. En stor bil drar mer energi, och kräver mer resurser och energi vid tillverkning än en liten bil, säger Martin Tunér, professor i förbränningsmotorer vid Lunds tekniska högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

En tungstark bil innebär en bil som väger över 1 500 kilo och har en motorstyrka på över 115 kilowatt (156 hästkrafter). Det var fyra gånger så många tungstarka bilar i trafiken vid årsskiftet 2020/21 jämfört med för 20 år sedan. Det visar siffror från länsstyrelsernas samverkansorgan för miljömålssystemet (RUS).

Sollentuna sjua i landet

Ökningen har skett i hela Sverige och andelen tungstarka bilar i landet ligger i dag på 32 procent. I topp ligger Danderyd med 48,3 procent men flera andra Stockholmskommuner ligger också högt – däribland Sollentuna som intar plats 7 av Sveriges 290 kommuner.

Ökningen av andelen tunga bilar är inte bara ett svenskt fenomen.

– Vi ser det egentligen överallt i världen. Det finns en jättemarknad för stora tunga suvar. Och det är av stort intresse för de europeiska tillverkarna att ha exklusiva produkter. De tjänar bättre pengar per stor bil de säljer än en liten bil, säger Martin Tunér till Siren.

Många elbilar är tunga

Även många elbilar klassas som tungstarka, men det ska inte tolkas som att ökningen av tungstarka bilar är positiv ur ett hållbarhetsperspektiv, förklarar han.

– Det är väldigt stor skillnad på en lätt elbil mot en tung elbil. Det går åt mer material för att tillverka dem, batterierna är större, och man förbrukar mer energi när man kör de stora elbilarna, säger Martin Tunér.

Stockholms län dominerar listan

Sollentuna har sjunde störst andel tungstarka bilar av Sveriges 290 kommuner. Så här ser topplistan ut:

Danderyd - 48,3 procent.

Solna - 42,2.

Stockholm - 41,2.

Nacka - 40,9.

Lidingö - 40,5.

Gällivare - 39,9.

Sollentuna - 39,8.

Hela Sverige - 32,0

Källa: Länsstyrelsernas samverkansorgan för miljömålssystemet (RUS).

Visa merVisa mindre