Av Stockholms stads drygt 7 000 platser inom vård- och omsorgsboenden för äldre var drygt 470 tomma i april. Det motsvarar cirka sju procent av platserna, en bra bit över de två till tre procent som vanligen är lediga.

– Platserna har ökat jättemycket mer än vad vi trodde, vi hade aldrig kunnat tänka oss att det skulle bli på det här sättet, säger Hanna Markkula, strateg på äldreförvaltningen.

476 av de 7 000 platserna finns i Bromma. Här har boendena i genomsnitt haft cirka 19 tomma platser de senaste månaderna, också det en ökning jämfört med det normala. Antalet kan vara ännu högre, då det eventuellt finns platser som inte har anmälts som lediga vid mätdatumen.

Få tackar nej

På äldreförvaltningen tror man att ökningen beror på att äldre avvaktar med att ansöka om särskilt boende, på grund av pandemin. I stället bor de kvar hemma med hemtjänst.

Däremot är de äldre som tackar nej till en plats som de redan har sökt "väldigt få" i Bromma, menar Hanna Markkula.

– Elva personer har tackat nej de tre första månaderna i år, men bara två har uppgett covid-19 som skäl.

Enligt henne gäller det framöver att försäkra människor om att äldreboendena erbjuder god omsorg.

– Personalen har gått väldigt stärkt ur pandemin. Man känner sig stolt över sitt jobb, man har klarat krisen bra och har i dag i princip ingen smittspridning.

När covid-19 tog sig in på äldreboendena väckte det också en bredare diskussion om brister inom äldrevården. Markkula menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser detta kan få.

Tror på återhämtning

Samtidigt säger hon sig inte vara orolig för att intresset för att bo på äldreboende ska fortsätta vara lika lågt som i dag. Där har hon uträkningar att luta sig mot.

– Även om det har varit en svacka nu, ser vi att det kommer att återhämta sig. Kanske inte nu men på sikt.

https://www.mitti.se/nyheter/mer-an-dubbelt-sa-manga-tomma-rum-pa-stockholms-aldreboenden/repucz!2jkMdfpUWXCiRbYm55UQg/