Dagen efter att Migrationsverket i Sundbyberg öppnade sina lokaler var det lång kö. Foto: Läsarbild Mirva Lindberg

Fler till Sundbyberg under första asyltiden

Det har varit långa köer utanför Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg sedan de öppnade i går. De som har sin första myndighetskontakt där blir Sundbyberg tvungna att ta hand om under den första asyltiden. – Vi räknar med att bli ankomstkommun åt 200-300 per år, säger Helene Bengtson på Sundbybergs stad.

  • Publicerad 17:40, 7 aug 2018

Migrationsverket öppnade sina nya lokaler på Sturegatan i Sundbyberg för besök i går.1 200 personer kommer jobba där, och placeringen av lokalerna innebär även mer jobb för Sundbybergs kommun.

Alla ensamkommande barn och ungdomar får en ankomstkommun som ska ordna boende, omvårdnad och stöd under deras första tid i landet. Det som avgör vilken som blir det är var den ensamkommandes första myndighetskontakt tas.

I teorin är alla kommuner ankomstkommuner, men eftersom Migrationsverket oftast är den första myndighetskontakten avgör placeringen av deras lokaler mycket i praktiken.

Sedan öppnandet av Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg har det varit långa köer utanför fastigheten. Alla köande har inte precis kommit till Sverige, men Sundbyberg är medvetna om att staden kommer behöva hand om fler som ankomstkommun nu.

– Vår uppfattning är att det kommer röra sig om 200-300 personer per år, säger Helene Bengtson, förvaltningschef för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sundbybergs stad. 

Tänker använda redan befintliga boenden

Hon grundar det på prognoser från Migrationsverket och jämförelser med Solna stad som sedan tidigare inhyser lokaler från myndigheten.

– I Migrationsverkets senaste prognoser räknar de med 1 500 personer som behöver ankomstkommun i år i hela Sverige, och fram till juni tror jag att det hade kommit 400 personer. I Solna har de ett snitt på ungefär tio personer per månad, med en liten ökning på sommaren och liten minskning på vintern.

Vad har ni gjort för att förbereda er?

– Vi har som ansvar att ordna boende, omvårdnad och stöd under den första asyltiden. Vi kommer använda redan befintliga boenden för det men ha särskild beredskap. Och om det gäller väldigt unga barn försöker vi skaffa jourhem. Vi har inte skaffat något helt nytt boende på grund av det här.

Tanken är att asylsökande ska ha fått en anvisningskommun efter tre dagar hos ankomstkommunen, men det kan ta längre tid. För varje dygn som en kommun har hand om ett asylsökande barn som ankomstkommun får den 3 000 kronor från Migrationsverket.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47