Fler studsmattor i Bagis men ingen vattenlek

Bagarmossen kan få fler studsmattor för barn. Men till vattenlek blir det kalla handen. På sikt finns dock möjligheter att torget i centrum görs om.

  • Publicerad 14:57, 18 apr 2017

Som lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har en Bargarmossenbo, i ett medborgarförslag, efterlyst en samlingsplats på torget i centrum med fler lekmöjligheter. Samt studsmattor och en vattenlek någonstans i Bagarmossen.

Läs mer: Lekmöjligheter efterlyses i Bagis

Mats Berglund, parkingenjör i Skarpnäck, har ännu inte sett förslaget men kan redan nu ge svar.

– Vi provade vattenlek i lekparken Skölden, som är välbesökt, och det fungerade inte. Den vandaliserades, man stoppade ner pinnar i den så att kranen inte gick att stänga utan stod och rann hela tiden, säger han.

Intresset för vattenlek verkar dock stort bland barnfamiljer i området och har, enligt Mats Berglund, återkommit som förslag även i andra parker. Men trots att det var omkring tio år sedan man provade vattenlek i Skölden har man inga planer på att testa igen. Varken som en vattenspruta, kran eller plaskdamm.

– Vi har inte nappat på det. Och att bygga en plaskdamm kostar fyra miljoner kronor och vi har redan fyra stycken i vår stadsdel så de pengarna finns inte, säger Mats Berglund.

Men för studsmattor blir det tummen upp.

– Det skulle man kunna ha in lekparken Skölden och i centrum, det blir ingen stor kostnad.

Vad som ska ske med torget handläggs på trafikkontoret.

– I dagsläget har vi inga planer där. Men det igår i ett program för bostäder som stadsbyggnadskontoret jobbar med och i samband med det tittar man även på om friytor som torg och lekparker behöver förbättras, säger Emma Sundström, landskapsarkitekt på trafikkontoret.

För att få folk att stanna kvar och umgås på torget tänkte sig Bagarmossenbon exempelvis  en sandlåda, gungor och en uteservering. Skulle det kunna bli något sådant?

– Det låter jättetrevligt. Men en lekplats på torget är inte så troligt eftersom Brödkaveln ligger precis intill, men man skulle kunna ha någon typ av lekfunktion. Tårtan används ju till det exempelvis. Men det är svårt att svara på innan vi har börjat titta på det.