Ett foto från polisen visar hur en sexköpare tog kontakt med en kvinna. Jan Jönsson (L) ser stora behov av att stötta personer som vill lämna sexhandeln bakom sig. Foto: Polisen

Fler stockholmare ska få stöd att lämna sexhandeln

Sexhandeln i länet känner inga gränser. Därför öppnar nu Stockholms stad sina mottagningar för personer som vill sluta köpa eller sälja sex även för invånare i kranskommunerna.

  • Publicerad 05:58, 21 mar 2021

Det är Stockholms stads verksamheter KAST och Mikamottagningen som från årsskiftet kan ta emot personer från grannkommuner i Stockholms län. Mottagningarna, som är unika i länet, stöttar personer som har sålt sex och personer som vill sluta med sexköp. De har tidigare bara varit öppna för stadens egna invånare.

Nu kan de kranskommuner som vill ansluta sig till mottagningarna.

– Sexhandeln är gränsöverskridanden både mellan olika länder men också förstås mellan olika kommuner. Därför är det smart att låta fler kommuner haka på till en billig penning, säger han.

Sexhandel med 12-åringar

Det syns också en kraftig ökning av fall med sugardejting där barn och unga utnyttjas, enligt socialborgarrådet.

–  Det är en väldigt allvarlig trend som berör små barn. De yngsta vi får tag på är 12 år. Sexhandeln är inte ett kul oskyldigt fenomen. Det finns en väldigt, väldigt mörk bakgrund. Därför är det så viktigt att vi kan ge stöd till hela länets invånare, säger Jan Jönsson.

Kranskommuner ansluter sig

Hittills har Täby, Solna, Sundbyberg, Järfälla, Upplands-Väsby, Sigtuna, Värmdö och Salem nappat på erbjudandet. Avgiften som kommunerna betalar går direkt till mottagningarna som idag har få anställda. När fler är med och bekostar verksamheterna hoppas Jan Jönsson att personalen kan utökas.

Rekordmånga Stockholmare sökte hjälp för att sluta köpa sex

Han anser att behovet av att stötta de som vill ta sig ur sexhandeln är stort. Under pandemiåret har nya grupper sökt sig till mottagningarna, som sett att människohandlare från länder som vanligtvis inte agerar i Sverige har etablerat sig här, troligen för att restriktionerna inte har varit lika tuffa i landet.

Så många söker hjälp

Mikamottagningen är till för personer som har sex mot ersättning eller ett sexuellt självskadebeteende.

Under 2020 hade Mikamottagningen samtalskontakt i sin lokal med 141 klienter och i uppsökande arbetet i gatumiljö 133 kontakter.

Mottagningen har också arbetat uppsökande på nätet och svarade eller lämnade meddelanden till 448 personer.

KAST vänder sig till personer som köper sexuella tjänster. Förra året hade mottagningen 231 klienter.

Visa merVisa mindre