Det är Stockholms stads verksamheter KAST och Mikamottagningen som från årsskiftet kan ta emot personer från grannkommuner i Stockholms län. Mottagningarna, som är unika i länet, stöttar personer som har sålt sex och personer som vill sluta med sexköp. De har tidigare bara varit öppna för stadens egna invånare.

Nu kan de kranskommuner som vill ansluta sig till mottagningarna.

– Sexhandeln är gränsöverskridanden både mellan olika länder men också förstås mellan olika kommuner. Därför är det smart att låta fler kommuner haka på till en billig penning, säger han.

Sexhandel med 12-åringar

Det syns också en kraftig ökning av fall med sugardejting där barn och unga utnyttjas, enligt socialborgarrådet.

–  Det är en väldigt allvarlig trend som berör små barn. De yngsta vi får tag på är 12 år. Sexhandeln är inte ett kul oskyldigt fenomen. Det finns en väldigt, väldigt mörk bakgrund. Därför är det så viktigt att vi kan ge stöd till hela länets invånare, säger Jan Jönsson.

Kranskommuner ansluter sig

Hittills har Täby, Solna, Sundbyberg, Järfälla, Upplands-Väsby, Sigtuna, Värmdö och Salem nappat på erbjudandet. Avgiften som kommunerna betalar går direkt till mottagningarna som idag har få anställda. När fler är med och bekostar verksamheterna hoppas Jan Jönsson att personalen kan utökas.

https://www.mitti.se/nyheter/rekordmanga-stockholmare-sokte-hjalp-for-att-sluta-kopa-sex/repuce!AKyuUr1XRrXxE7BowYXp7Q/

Han anser att behovet av att stötta de som vill ta sig ur sexhandeln är stort. Under pandemiåret har nya grupper sökt sig till mottagningarna, som sett att människohandlare från länder som vanligtvis inte agerar i Sverige har etablerat sig här, troligen för att restriktionerna inte har varit lika tuffa i landet.