”Fler statyer åt folket – ge oss något att samlas kring”

Vi behöver det som ger karaktär till en gata och skapar kultur åt ett samhälle, skriver Mitt i:s chefredaktör Claes de Faire.

  • Publicerad 04:59, 11 maj 2020

Du kanske tycker att det här är en apart fråga. Världen står i brand och vi vill namnge nya platser. Det är precis poängen.

Vi behöver ha saker att se fram emot. Något att samlas kring. När den stora världen är allt för otäck, blir den lilla allt viktigare. Något liknande säger i alla fall Jarl Kulle i Bergmans mästerverk Fanny och Alexander, jag tror att det stämmer.

Är det något coronas framfart påkallat är det vikten av vårt lokala samhälle. Att butiker, restauranger och arbetsplatser i vår närmaste närhet får finnas kvar. Det som ger karaktär till en gata, skapar kultur åt ett samhälle. Binder oss samman med gemensamma referensramar. Livets små glädjeämnen. Byggstenar till det stora.

Att Stockholm inte tystnar.

Vi borde namnge fler platser efter duktiga människor med koppling till vår närhet.

Claes de Faire, chefredaktör

Så, här är en rad namn som vi tror skulle vara förtjänta av en plats. Kanske håller du med eller kanske tycker du annorlunda – mejla och berätta eller kommentera i sociala medier. Vi borde namnge fler platser efter duktiga människor med koppling till vår närhet. Med de här artiklarna hoppas vi få makthavarna att nappa på idén.

Min egen favoritplats, döpt efter en person? Jag tycker Nils Ferlin-statyn av Karl Göte Bejemarks på Klarabergsgatan är i sitt osminkade och grova sammanhang i det närmast är oemotståndligt. Inte är det den vackraste platsen men det finns något ärligt över den. Precis som Ferlins poesi.

Nåväl, så småningom ska våra folkvalda få en förfrågan om att namnge en eller flera platser med personer från den lilla världen som gjort ett avtryck på den stora.

En av Claes favoriter. Foto: Mostphotos.