Förra veckan konstaterades 4 000 nya personer vara smittade av coronaviruset, 777 fler än veckan dessförinnan. Minskningen av antalet covidsjuka som behöver sjukhusvård har också avstannat.

Det gör nu att oron för en tredje våg ökar:

– Vi har sett att i Europa följdes den andra vågen av en nedgång, och sedan en tredje våg. Det kan hända här också, sade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff på onsdagen.

Ökningen av antalet smittade brukar inte visa sig i sjukvården förrän efter ett par veckor. Björn Eriksson manade nu till att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

– Vi får signaler om att mobiloperatörerna ser en ökad rörlighet, att fler reser med kollektivtrafiken, och nu planerar många att resa under sportlovet.

Ökning bland 18–49-åringar

Förra sportlovet var startskottet för en omfattande smittspridning.

– Det är du och jag som avgör. Att resa, gå i butiker, på restaurang måste ställas mot risken för ökad smittspridning, ökat sjukvårdsbehov och ökat antal avlidna, sade han.

Just nu är smittökningen störst i åldersgruppen 18–49 år, och av de som behöver sjukhusvård är det åldersgruppen 18–69 år som ökar mest.

De äldsta och sköraste, som bor på äldreboenden, är nu färdigvaccinerade till 80 procent.

Får sprutan hemma

På måndag börjar personal från vårdcentralerna åka hem till dem som har hemtjänst och vaccinera dem.

Här ligger Stockholm efter övriga regioner i Sverige. Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg beror det på att man planerat att använda Astra Zenecas vaccin, som visade sig mindre lämpligt för äldre, och att Pfizers vaccin var känsligt för transporter.

– Nu har det visat sig att man kan transportera det i uppdragen spruta till hemmen, och vi arbetar intensivt för komma ikapp, sade han.

Tillgång begränsar

Totalt har 109 000 doser till vaccin levererats till regionen. 57 937 personer har fått dos 1, och 27 000 har även dos 2. Inrapporteringen av antalet vaccinerade har en eftersläpning på upp till sju dagar.

– Tillgången på vaccin är det som begränsar vaccinationstakten. i februari fick vi 400 000 färre doser än prognosen, sade han.

Enligt planen ska 30 960 doser levereras denna vecka, och 46 630 vecka åtta. Enligt Magnus Thyberg ska det sedan bli en uppgång i leveranserna i mars.