Ytterligare mässlingsutbrott i Stockholm. Liberalerna uppmanar nu föräldrar att låta vaccinera sina barn. Foto: Freddy Olsson/Mostphotos

Fler smittade av mässlingen – föräldrar uppmanas vaccinera

Ytterligare tre personer har smittats av mässlingen i Stockholm. Totalt har nu tio personer smittats – sju barn och tre vuxna.

  • Publicerad 10:15, 17 mar 2017

Tre personer som bor på Järvafältet har smittats av mässlingen. Stockholm har nu fått tio fall av mässlingen under de senaste två månaderna.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, är bekymrad.

– Vi har ett utbrott av mässlingen i Stockholm nu – det är inte en epidemi, men det är allvarligt. Vi har ju områden där vaccinationstäckningen är låga och får vi mässlingsutbrott där är det oerhört allvarligt, säger Anna Starbrink.

Misstänkt mässlingsfall på SÖS

Smittat barn på förskola

De tre nya fallen, två barn och en vuxen, på Järvafältet är släkt med varandra, enligt DN. Ett av barnen har befunnit sig på en förskola i Husby, där vaccinationstäckningen ligger på 70 procent.

Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län, säger till DN att de nysmittade barnen har varit i kontakt med sjukvården, men under kontrollerade former och inga fler ska ha blivit smittade.

Misstänkt fall på SÖS var inte mässling

Han vill att föräldrar till barn som inte är vaccinerade nu ska överväga att låta vaccinera sina barn.

"Det är på riktigt nu"

Anna Starbrink säger till StockholmDirekt att föräldrar har ett enormt ansvar.

– Vi uppmanar föräldrar att låta vaccinera sina barn. Det finns barn som inte kan vaccineras och vi måste skydda de barnen. Men vi kan inte tvångsvaccinera – det är ett beslut som föräldrarna själva måste fatta.

Hon fortsätter:

– Vi måste förstå att det här är på riktigt nu. Jag blir faktiskt upprörd. Det är verklighetsfrånvänt att inte låta vaccinera sina barn.

Liberalerna vill stoppa ovaccinerade barn på förskolan

Per Follin anser inte att det finns risker med vaccinationen mot mässling.

– Det skeptikerna påstår anser vi inte att det finns fog för. Vår rekommendation till allmänheten är att när man erbjuds vaccinationen vid 18 månaders ålder så ska man ta emot den, säger Per Follin till DN.