Yrkesman. Thomas Nyman, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Åkersberga: ”Huvudsaken är att man köper och säljer på samma marknad”. Foto: Fredrik Sjöquist

Fler säljare besvikna på bopriserna

Ekonomiskt osäkra tider slår mot bostadsmarknaden. Under sommaren har skillnaden mellan säljarnas förväntningar och verkligheten varit extra stor. Det visar Mitt i:s granskning.

  • Publicerad 07:15, 25 aug 2022

Det är lite nervöst, hur det ska bli.

– Säljarna har förra årets förväntningar, men nu har de börjat vänja sig, säger Thomas Nyman, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Åkersberga.

Enligt honom har priserna generellt gått ner 7-8 procent de senaste tre månaderna.

Orsakerna är flera och delvis sammanflätade med varann: Kriget i Ukraina, höjda energipriser, stigande inflation och höjd styrränta.

Och, inte minst, folks förväntningar om den fortsatta utvecklingen.

Att något hänt syns tydligt när Mitt i granskar sommarens försäljningar på bostadssajten Booli.

Färre objekt

På sajten finns bara hälften så många sålda objekt i Österåker och Vaxholm under sommaren jämfört med samma period förra året – och fler säljare tycks ha blivit besvikna.

I Österåker såldes nästan var tredje objekt, 27 procent, till ett lägre pris än utropspris, jämfört med 9 procent förra sommaren.

I Vaxholm såldes 32 procent till ett lägre pris än utropspris enligt uppgifterna från Booli.

Mäklare Mitt i talat med vittnar också om att det inte är ovanligt med rena skambud.

– Nej, inte alls. Men det beror ofta på vilket pris som är satt. Innan räntehöjningarna var det vanligt med väldigt höga priser, säger Eric Runbäck, mäklare på Fastighetsbyrån Vallentuna.

– Nu har den bilden börjat korrigeras.

Oviss höst

Prisfallet ska också se mot bakgrund av den stora prisuppgången under pandemin.

– Under corona har det nästan varit för lätt att sälja hus, berättar Thomas Harglin, mäklare på fastighetsbyrån Åkersberga.

Hur hösten blir återstår att se. Under augusti har en ny försäljningsperiod startat, då utbudet spås bli högt eftersom många fastigheter inte kunnat säljas tidigare på grund av läget.

Thomas Harglin berättar att de planerar ett 30-tal visningar under en och samma söndag.

– Det är lite nervöst, hur det ska bli, säger han till Mitt i.

Hur menar du?

– Jo, men till råga på allt så har vi en elkris. Det är klart som sjutton att många är nervösa för framtiden, och det påverkar marknaden. Men vi vet inte om det blir ett stort tapp, det är fortfarande oklart.

Läget, läget, läget

Johan Hallquist på fastighetsmäklare på Mäklarhuset Täby & Danderyd har varit med länge i gamet. Han påpekar att det inte är ovanligt med upp- och nedgångar men att det kan ta ett tag innan köpare och säljare får en någorlunda samstämmig bild av var priserna bör ligga.

– Nej, vi är inte i fritt fall på något sätt, som det går att läsa på vissa ställen. Det tar bara lite tid att komma på en nivå bara, säger han.

– Vi väntar på ett nytt normalläge.

Vilka objekt har inte tappat i pris?

– De som är i bra skick och i bra lägen, säger Thomas Nyman, på Svensk fastighetsförmedling i Åkersberga.

– De får alltid många intressenter.

Vad är ditt tips för den som ger sig ut på bostadsmarknaden?

– Huvudsaken är att man köper och säljer på samma marknad.

Färre bostäder på marknaden

I Österåker var antalet objekt till försäljning sommaren 2022 (1/6 - 17/8) mindre än hälften så många jämfört med samma tid året innan och i Vaxholm nästan hälften så många.

I Österåker såldes nästan var tredje objekt, 27 procent, till ett lägre pris än utropspris under sommaren, jämfört med 9 procent samma period året innan.
I Vaxholm var läget varit detsamma – 32 procent såldes till lägre pris än utropspris, jämfört med 9 procent året innan.

Källa: Sifforna baseras på uppgifter från Booli.

Visa merVisa mindre