Vågen av rån i bostäder är ett stort problem som polisen nu hoppas kunna stoppa. Foto: Mostphotos

Fler rånas i sina hem: ”Ett jättestort problem”

Fler och fler fall av personer som rånas i sina hem gäckar polisen i norra Stockholm. Rånarna är ofta ute efter bilar och det är framförallt den typen av rån som polisen nu lägger extra resurser på att utreda. – Vi ser en ökning och det är ett jättestort problem, säger Jonas Lund, operativ samordnare på polisen.

  • Publicerad 17:10, 16 nov 2018

Det hände i Upplands-Bro i slutet av oktober. En familj låg och sov när ett fönster plötsligt krossades. Maskerade rånare bröt sig in – de misshandlade mannen, äldste sonen och en gäst.

Det hände i Täby förra veckan. Två män klädda i gula reflexjackor knackade på hos en kvinna i 70-årsåldern. Männen band fast henne och länsade lägenheten på värdesaker.

Det har hänt i Sollentuna och Danderyd, i Upplands Väsby och Järfälla.

Vanligt folk som hänsynslöst rånas i sitt eget hem.

– Ofta handlar det om att tilltvinga sig bilen. Sedan har vi haft några fula rån i hemmet där rånarna inte varit ute efter bilen eller inbrott, som det i Upplands-Bro, säger Jonas Lund, operativ samordnare på polisen i Järfälla.

Bilrån vanligast

Bilrånen sticker ut, de är flest i antal. Så pass att polisen nu vidtagit särskilda åtgärder.

– Vi ser en ökning av den här typen av brott och det är jättestort problem, säger Jonas Lund.

Gärningspersonernas tillvägagångssätt har i samtliga fall varit snarlikt: beväpnade med vapen eller vapenliknande föremål rånar de folk i hemmet på deras värdesaker och bil – som de sedan försvinner iväg med.

I flera fall har rånarna varit ute efter lyxbilar, dyrare modeller av exempelvis Mercedes-Benz, Audi eller BMW. I andra fall är det, som i Jakobsberg i natt, bilar av äldre modell.

– I vissa fall skeppas bilarna utomlands eller så ser vi att bilarna används vid andra grova brott, säger Jonas Lund.

Polisen i nord samverkar nu

Tidigare har varje bilrån utretts enskilt. Men omfattningen av rånen har gjort att lokalpolisområdena i norra Stockholm nu beslutat om att inledda en större samverkan i utredningsarbetet.

– Nu försöker man ta ett helhetsgrepp kring den här problematiken. Dels samverkar vi operativt för att hitta gärningsmännen och hur vi ska agera när vi anträffar dem. Dels samverkar vi redan nu i de olika utredningarna. Utredarna i de olika lokalpolisområden sitter parallellt och letar efter likheter i fallen, så att de inte dubbeljobbar, säger Jonas Lund.

Arbetet är i ett inledande skede.

– Vi har gjort frihetsberövanden. Jag vill inte gå in specifikt på i vilka ärenden de sitter häktade, men vi satsar och lägger mycket resurser på det här nu, säger Jonas Lund.

Exakt hur många bilrån som nu utreds gemensamt mellan lokalpolisområdena i norra Stockholm kan Jonas Lund ännu inte berätta.

– Problemet är att de här brotten rubriceras på olika sätt i vårt system. Vi håller nu på att göra en sammanställning för att se hur många bilrån vi har där man går på personer i hemmet. För vi har även rån där bilar tillgripits på gatan, men det är inte riktigt samma modus.

Här har hemrånen inträffat:

Danderyd

26 juli:

7 augusti:

12 augusti:

Täby

17 juli:

5 november:

Järfälla

16 november:

Upplands-Bro

23 oktober:

Upplands Väsby

21 september:

Sollentuna

29 juli:

30 juli: