Norra tornen som håller på att byggas på Torsplan ska se ut så här när de är klara. Foto: OMA/Oscar Properties

Fler lyxbostäder byggs i Norra Tornen

Fyra publika våningar i det lägre av Norra tornen blir till en. På våning 17-19 planerar Oscar properties bostäder i stället för museum. – Det är en mycket olycklig signal staden nu skickar till andra byggherrar, säger en kritisk Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 18:30, 27 feb 2017

Planen var ett designmuseum i fyra våningar för att ge stockholmarna något extra. Men nu vill Oscar Properties ersätta tre av fyra våningar museum och krog i Norra tornen med bostäder.

– Ursprungligen planerades att utföra fyra publika plan i Helix där det preliminärt skulle inrymmas museum och restaurang. Det har dock visat sig svårt att hitta några som kan driva en sådan verksamhet på fyra plan, bland annat för att det finns en begränsning på grund av brandkrav på 150 personer per plan, säger Monica Nygren, kommunikationsansvarig på Oscar Properties.

På våning 17-19 blir det 17 lägenheter i stället för ytor som är öppna för allmänheten. Ett våningsplan publik yta behålls, på 16:e våningen, och där planeras en restaurang och ett galleri på sammanlagt 630 kvadratmeter.

Oscar Properties menar bland annat att det är "svårt att få till ändmålsenliga lokaler för ett museum och att "en mindre yta möjliggör högre kvalitet på det publika innehållet såväl konceptuellt som kommersiellt". För att ändra användningen från publik yta till bostäder får Oscar Properties betala 30 000 kr per kvadratmeter till Stockholms stad.

Det ökade antalet lägenheter bidrar till att uppfylla stadens bostadsmål och genererar högre inkomst till staden, skriver exploateringskontoret i ett tjänsteutlåtande.

Beslut om ändrad användning kan klubbas på exploateringsnämndens nästa möte, den 9 mars. Något som Erik Slottner, gruppledare för KD i Stadshuset, menar är "att vika sig för en enskild byggherres särintresse".

– Att hänvisa till att det ökade antalet lägenheter bidrar till att uppfylla stadens bostadsmål i just detta fall är inte relevant då det handlar om ytterst få bostäder, säger Erik Slottner (KD) och fortsätter:

– Det är en mycket olycklig signal staden nu skickar till andra byggherrar. Att först lova kultursatsningar och publika lokaler för att sedan i elfte timmen dra tillbaka löftena och göra bostäder åt privatpersoner är ett oacceptabelt tillvägagångssätt för framtida projekt.

LÄS ÄVEN

Wolodarski: Mina torn var betydligt resligare

Staden: Därför kan Norra tornen i princip inte stoppas

Minimiss hotar fördröja Norra tornen – domstol skickar tillbaka allt

Kolla! Nu byggs Norra tornen – trots att byggnaderna har överklagats

Nya tornen ska bli ännu högre